APIA a anunțat, recent, prelungirea primei sesiuni de depunere a cererilor pentru finanțarea schemei de ajutor de stat „silvo-mediu și climă”. Aceasta este aferentă Intervenției DR-07 din Planul Strategic PAC 2023-2027, până la data de 4 octombrie 2024, potrivit România TV. Astfel, subvenția de 175 de euro la hectar este garantată timp de 5 ani. Potrivit anunțului făcut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după avizarea dosarului tehnic de către Garda Forestieră, solicitanții pot depune cererile de finanțare însoțite de documentele specificate în ghidul solicitantului. Acesta este disponibil pe site-ul APIA. Însă, trebuie specificat că alocarea financiară pentru sesiunea 1/2024 este de 75.850.112 euro, conform agroinfo.ro.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat prelungirea primei sesiuni de depunere a cererilor de finanțarea pentru accesarea schemei de ajutor de stat „silvo-mediu și climă” până la data de 4 octombrie 2024, ora 14:30. Această schemă de ajutor este aferentă intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. După avizarea dosarului tehnic de către Garda Forestieră, solicitanții pot depune cererile la Centrele Județene APIA. Solicitanții trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în schema de ajutor de stat și detaliate în ghidul solicitantului. Aceste documente sunt publicate pe site-ul APIA, pentru a facilita procesul.
Citește și: Subvenţii APIA de peste 1,3 miliarde de euro pentru fermierii români, până la sfârşitul anului
Sprijinul financiar se acordă în fiecare an, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață proprietarilor de păduri din Fondul Forestier Național, în baza unui angajament încheiat pe o perioadă de 5 ani. Totodată, acest sprijin financiar vizează compensarea pierderilor de venit și a costurilor suplimentare suportate de beneficiari ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat. Iată pachetele:
Sprijinul public nerambursabil acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100%, iar în cazul suprafețelor mai mari de 500 de hectare se aplică degresivitatea sprijinului financiar, nivelul plăților fiind ajustat. Mai mult, suprafața minimă pentru care se încheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 de hectare.