Centrul județean APIA din Tulcea nu vrea să plătească celor două firme care au concesionat stuful din Delta Dunării subvențiile pe care le-au cerut. Fostul director de la APIA, care a fost demis din funcție imediat după izbucnirea scandalului, este de părere că decizia agenției este una corectă, dar precizează că dacă pentru anul 2023 cele două firme nu își pot obține banii ceruți, situația s-ar putea schimba în 2024, informează Digi24.
„Din punctul meu de vedere este o decizie corectă a foștilor mei colegi din APIA. Arată faptul că înainte de orice trebuie să vorbim de eligibilitatea unui dosar, a unei cereri de plată. În momentul actual, conform procedurilor, lucrurile sunt oarecum tranșate pentru anul 2023, însă beneficiarii pot să se repoziționeze, pot să regândească întreaga situație, cu siguranță ei pot să redepună pentru 2024 o nouă cerere.
În momentul de față, pentru 2023, din scurta mea experiență la APIA, știu că există posibilitatea ca acei beneficiari să meargă în instanță și ulterior se va lua, probabil în instanță, o decizie.”, a declarat Ionuț Lupu, fost director APIA.
Ai mai putea fi interesat și de: Reguli noi pentru pescuitul din Delta Dunării. A fost publicat Ordinul care stabilește zonele și condițiile în care se poate prinde pește
Cu un an în urmă, Parlamentul European a decis că stufărișul din Delta Dunării poate fi considerat pășune și un tun de 5 milioane de euro a fost foarte aproape de a fi aprobat de instituțiile statului. Fiul liderului PSD, Paul Stănescu, se număra și el printre beneficiari. Două firme cu care acesta are legături strânse au cerut bani pentru recoltarea stufului din Delta Dunării.
În ianuarie, fostul șef APIA a decis că trebuie să se ancheteze această situație și să se decidă dacă această subvenție este legală sau nu. După o lună, ministrul Agriculturii a decis să îl demită pe șeful APIA. Motivele care au fost expuse în spațiul public au fost însă altele, potrivit cărora plățile către fermieri erau întârziate.
La final de februarie, Parchetul European a cerut blocarea plăților către cele două firme apropiate de baronul Paul Stănescu pe subvenția stufului, până la finalizarea anchetei.
Vezi și alte știri: Aeroportul Tulcea, „fantoma” care duce spre Delta Dunării. Deși în 2023 a avut un buget de 166 milioane de lei, pe aici au trecut doar 300 de pasageri