Apicultorii au ajuns în pragul disperării. Românii solicită un ajutor financiar din partea Guvernului, luând în considerare că mai mult de jumătate din producția de miere este afectată, informează digi24.ro.
Apicultorii au nevoie de ajutor din partea Guvernului, având în vedere că fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumătate din producția de miere. Lipsa resurselor financiare, importurile masive de miere și scăderea consumului au generat probleme în grave în sector.
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat că românii nu mai au bani nici măcar pentru a pregăti familiile de albine. El semnalează că lipsa susținerii financiare din partea Guvernului a determinat pierderi de familii de albine cuprinse între 30 și 40% din efectiv.
„În ultimii ani, producţiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producţia medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depăşeşte 48-50% din producţia medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că preţurile de achiziţie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina şi alte ţări extracomunitare ne omoară. Stăm şi cu bruma de miere pe care o avem în stoc şi nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare.
Lipsa fondurilor proprii şi lipsa susţinerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă şi de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat Ioan Feta.
Președintele ACA a menționat că anul trecut, apicultorii s-au confruntat cu o problema nemaiîntâlnită de 50 de ani. Concret, lipsa solicitărilor de miere pentru export, dar și scăderea consumului intern de miere.
„Am văzut că nici programul „Mierea în Şcoli” nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deşi România se află în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor.
Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli.
E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a avertizat Fetea.
ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi. El menționează că apicultorii trebuie să dea, în general, 150 – 200 lei pe familie de albine.
„Am avut mortalităţi iarna trecută, am avut secetă în acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicolă şi de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depăşesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt mulţi profesionişti care nu mai reuşesc să supravieţuiască.
Toate aceste probleme determină o scădere a interesului apicultorilor pentru această meserie, inclusiv a celor tineri, şi, în măsura în care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va găsi o soluţie de sprijin pentru sector, situaţia va deveni din ce în ce mai dramatică. Noi am cerut întotdeauna un minimis între 15 şi 20 de euro pe familia de albine, dar dacă se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de două-trei kilograme de hrană pentru iernare, este important că mai puteam recupera ceva din gaura făcută în acest an şi anul trecut”, a subliniat președintele ACA.
Citește și despre: Revoltător: 50% din mierea importată în UE este „fake”