Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) trage un semnal de alarmă! Prețurile medicamentelor sunt unele din ce în ce mai mari, iar în același timp, multe dintre cele generice au dispărut complet de pe piață, așa cum susține economedia.ro. Reprezentanții solicită ajustarea costurilor.
APMGR solicită ajustarea costurilor remediilor medicale, mai exact, reprezentanții vor ca taxa clawback să fie de 15% pentru cele al căror preț este sub 50 lei. Responsabilii au tras un semnal de alarmă, având în vedere că peste 3000 de tratamente generice au dispărut complet de pe piață.
APMGR confirmă că pacienții din România au ajuns să plătească din ce în ce mai mult pentru soluțiile medicamentoase. Cauzele sunt destul de simple: taxarea stabilită de Guvern și politica costurilor, la care se adaugă și accelerarea sumelor destinate producției, declanșată de războiul dintre Rusia și Ucraina. Reprezentanții trag un semnal de alarmă, având în vedere că pacienții nu au acces la tratamentele care sunt cu 80% mai ieftine.
„Pacienții din România plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) trage un semnal de alarmă că peste 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață, ceea ce creează un paradox – pacienții au la dispoziție medicamente inovative (cu un preț mai mare), dar nu au acces la medicamente generice (cu până la 80% mai ieftine)”, susține asociația.
APMGR solicită Guvernului României să implementeze în regim de urgență măsuri care să asigure accesul pacienților la sănătate, prin ajustarea prețurilor odată cu inflația, cel puțin pentru produsele al căror cost este sub 50 lei, prin alinierea taxei clawback la 15% pentru substanțele generice. Specialiștii atrag atenția că această taxă este mai mare decât prevede legea. Situația reprezintă un pericol pentru sănătatea românilor, având în vedere că mulți dintre ei aleg să renunțe la tratament în măsura în care nu mai găsesc pe piață produsele de care au nevoie.
„În momentul în care pacienții nu găsesc medicamentele ieftine, cu siguranță vor renunța la tratament. Iar dacă vorbim de boli cronice, e grav, pentru că viața pacienților e în pericol. Iar pe termen lung, cheltuielile statului cresc exponențial.
Vorbim mereu că avem sau ne dorim să avem un sistem de sănătate centrat pe pacient, dar, de fapt, Guvernul are primordial în vedere cheltuielile pe termen scurt”, completează Radu Gănescu, președinte COPAC.
Te-ar putea interesa și: Unul dintre cele mai cumpărate medicamente de români ar putea fi scos din farmacii. Ar conține o substanță care poate fi mortală