Mai mult, jumătate din medicii de familie se apropie de vârsta pensionării. Puțini dintre ei își deschid un cabinet, chiar dacă, timp de șase luni, primesc din partea CNAS un venit lunar de peste 13 mii de lei. De anul viitor se ia în considerare dublarea acestei sume.
Spre exemplu, în satul Colun din Sibiu au trecut șase ani de când nu există niciun medic de familie. Ultima doctoriță era nevoită să facă naveta o dată pe săptămână, ceea ce a făcut-o să renunțe după doar două luni. Oamenii trebuie să bată drum lung ca să ajungă să își ia o simplă rețetă. Din sat până în Sibiu sunt 45 de km.
„Mai merg cu mașina, mai mergem cu căruța care au căruță, mai trimit copiii cu rețeta, să ia medicamente”, a explicat o localnică.
„Am băiatul de mă rog de el să vină acasă să mă ducă și mă aducă, că altcineva trebuie să dai 50-60 de lei”, a spus o altă localnică.
Un medic de familie, care are această meserie de 23 de ani, a ales să renunțe la București pentru a se muta definitiv la țară, în Cerașu, în Prahova.
„Tinerii vor să aibă timp liber, vor să aibă viață personală în primul rând și după aia să își facă meseria. Nu poți veni 4 ore pe zi sau pe săptămână ca să fii medic de familie adevărat. Înseamnă să locuiești în localitate și să fii la dispoziția oamenilor tot timpul”, a declarat Carmen Sârbu, medic de familie.
Primăria Cerașu apelează la tot felul de metode ca să atragă medici. A amenajat un cabinet de consultații într-un container și va construi și locuințe pentru cei care vor să stabilească acolo.
„Investiția în containere a fost undeva la 15 mii de euro pentru că au fost utilate. Proiectul pentru locuințe undeva la 1,4 milioane de lei”, a transmis Alin Staicu, primarul comunei Cerașu.