- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 40% din totalul deșeurilor din România provin din construcții. Țara noastră produce peste 3 milioane de tone de deșerui anual

23 Aug, 20:01 • Bocioacă Bianca
România produce în medie peste 3 milioane de tone de deșeuri din construcții anual, adică aproximativ 40% din totalul deșeurilor generate anual în țara noastră.
Aproape 40% din totalul deșeurilor din România provin din construcții. Țara noastră produce peste 3 milioane de tone de deșerui anual

Potrivit unei analize realizate de Masterbuild Property Developer & General Contractor, companie de construcții și dezvoltare logistică și industrială, România produce în medie peste trei milioane de tone de deșeuri de construcții în fiecare an, ceea ce înseamnă circa 40% din totalul deșeurilor generate anual la noi în țară, potrivit news.ro.

Potrivit analizei, șantierele de construcții bine organizate și eficiente din punct de vedere al implementării standardelor de mediu sunt esențiale pentru actuala etapă de dezvoltare a României, având în vedere iminenta obligativitate de implementare și raportare a standardelor de sustenabilitate.

Citește și: Locurile din România în care oamenii folosesc deșeurile de plastic pentru a le transforma în noi obiecte. „Va deveni un centru educaţional pentru reciclare”

România produce 3 milioane de tone de deșeuri anual

Specialiștii companiei spun că o mare parte din deșeuri ar putea fi valorificate în proiectele de infrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, dar, din păcate, acestea ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi și nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă, irosindu-se un potențial ridicat de eficientizare a costurilor.

În prezent, obligațiile privind gestionarea deșeurilor prevăd atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare și reciclare a deșeurilor din construcții și demolări. La nivelul UE, mai mult de o treime (37,5%) din toate deșeurile generate sunt deșeuri din construcții, demolări și întreținerea infrastructurii.

„Modul de funcţionare şi lipsa procedurilor specifice în industria locală a construcţiilor a determinat o încetinire semnificativă a procesului de maturizare a acestei pieţe, generând consecinţe de amploare în ceea ce priveşte impactul construcţiilor asupra mediului.

La nivel sistemic, este nevoie de acţiuni de informare pentru ca întreg lanţul furnizorilor şi sub-contractorior din construcţii să implementeze standarde de responsabilitate socială şi de mediu pe şantierele României.

Impunerea unor reguli clare în precesele de lucru, integrarea de materiale şi tehnologii prietenoase cu mediul, precum şi abordarea şantierelor drept comunităţi vii, în dezvoltare, care nu trebuie să creeze discomfort comunităţilor – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o ţară care vrea să acceseze fonduri PNRR şi să intre în următoarea etapă de dezvoltare”, declară Sorin Gheorghe, project manager în cadrul Masterbuild.

Citește și: Producătorii de țigări cu filtru, obligați să colecteze deșeurile începând cu acest an. Ce măsuri sunt necesare în acest scop

Cum poate fi redus discomfortul urban al șantierelor de construcții:

  • Demarcarea spaţiilor şi accesului controlat, pentru a asigura continuu un traseu sigur pentru toți cei implicași în dezvoltarea construcției. Conform unui studiu realizat de OSHA, implementarea unei demarcări clare a spațiilor de lucru și a traseelor de acces poate reduce riscul de accidente și incidente pe șantier cu până la 80%.
  • Organizarea şi depozitarea materialelor: O bună organizare și depozitare a materialelor de construcție nu doar facilitează accesul rapid la acestea, ci și reduce riscul de accidente. Un studiu realizat de Construction Safety Council a constatat că circa 40% dintre accidentele pe șantier sunt cauzate de deteriorarea sau utilizarea incorectă a materialelor stocate.
  • Echipamente și utilaje: Potrivit statisticilor, utilizarea echipamentelor și utilajelor necorespunzătoare sau defecte este unul dintre principalii factori care contribuie la accidente pe șantier. Echipamentele și utilajele trebuie verificate în mod regulat și menținute în bună stare de funcționare. Totodată, toți lucrătorii trebuie instruiți corespunzător în privința utilizării și întreținerii echipamentelor.
  • Gestionarea deşeurilor şi a substanţelor periculoase: România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deșeuri din construcții anual, ridicându-se la aproape 40% din totalul deșeurilor generate în fiecare an în țara noastră.
  • Monitorizarea şi supravegherea: Monitorizarea și supravegherea activităților de construcție sunt esențiale pentru a identifica și remedia orice probleme sau neconformități.
Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...