- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape jumătate dintre locurile de muncă din România nu necesită prezență zilnică la birou. Rezultatele unui nou studiu

12 Jul, 14:00 • Amarie Giorgiana
Aproape jumătate dintre locurile de muncă din România nu necesită prezența fizică la birou. Și, totuși, angajatorii români continuă să solicite prezența angajaților în companii, în ciuda posibilităților de muncă la distanță.
Aproape jumătate dintre locurile de muncă din România nu necesită prezență zilnică la birou. Rezultatele unui nou studiu

Aproape jumătate dintre locurile de muncă din țara noastră nu ar necesita prezență fizică la birou. Și, totuși, angajatorii nu par să fie de acord, aceștia solicitând prezența angajaților la sedii, notează Playtech.

Un recent sondaj efectuat de compania de cercetare Frappe Digital arată că aproape 50% dintre angajații din România consideră că joburile lor pot fi realizate fără a fi necesară prezența fizică zilnică la birou. Studiul, desfășurat în iunie 2024 pe un eșantion de 856 de angajați din mediul urban, relevă că 44% dintre joburi ar putea fi executate de la distanță.
În prezent, aproximativ două treimi dintre joburile care permit munca de la distanță au adoptat deja fie un model hibrid, fie integral de acasă. Din acești 44%, 28% lucrează deja astfel. Mai exact, două treimi dintre cei care cred că pot lucra complet de acasă fac deja acest lucru, reprezentând 8% din populația totală, comparativ cu 12% care consideră că ar putea să o facă.

Aproape jumătate dintre locurile de muncă nu necesită prezența la birou. De ce solicită angajatorii acest lucru

Daniel Enescu, fondatorul grupului Daedalus, susține că numărul celor care lucrează hibrid ar putea să se dubleze, de la 15% din totalul populației active la un posibil maxim de 32%.

Sectorul privat arată o adaptabilitate mai mare la noile modalități de lucru, procentul celor care au adoptat munca la distanță fiind de trei ori mai mare comparativ cu sectorul public. Acest lucru sugerează o flexibilitate crescută a firmelor private în comparație cu instituțiile de stat.

Studiul dezvăluie și preferințele angajaților în legătură cu modul de lucru preferat. De exemplu, una din zece persoane care lucrează integral de acasă consideră că ar trebui să adopte un model hibrid. În contrast, una din douăzeci de persoane care lucrează hibrid crede că ar trebui să lucreze exclusiv de la birou.
Aceste rezultate reflectă o diversitate de opinii și preferințe în rândul angajaților, subliniind nevoia de flexibilitate și adaptare din partea angajatorilor. În contextul în care tehnologia permite tot mai mult munca de la distanță, angajatorii trebuie să reconsidere structurile tradiționale și să se adapteze la cerințele moderne ale forței de muncă.

Citește și: Joburile amenințate de inteligența artificială. Sunt așteptate restructurări în mai multe domenii

Studiul Frappe Digital arată necesitatea unei reevaluări a politicilor de muncă, evidențiind că aproape jumătate dintre joburile din România nu necesită prezența zilnică la birou. Pentru a rămâne competitivi și pentru a atrage cele mai bune talente, angajatorii trebuie să îmbrățișeze noile modalități de lucru și să ofere mai multă flexibilitate angajaților.

Citește și: O nouă platformă dedicată anunțurilor de angajare se lansează în România. Ce tipuri de joburi vor fi publicate

Tags: