- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproximativ 100 de oameni au protestat în centrul Bucureștiului. 114 familii așteaptă de doi ani să se mute într-un bloc de locuințe sociale, dar lucrările sunt finalizate doar pe jumătate

12 Nov, 21:19 • Gabriela Andreescu
Deși Primăria Capitalei le-a promis locuințe sociale, 114 familii încă așteaptă ca instituția să se țină de cuvânt. Blocul resprectiv nu este gata, lucrările fiind finalizate doar pe jumătate, la trei ani de când a început construcția lui.
Aproximativ 100 de oameni au protestat în centrul Bucureștiului. 114 familii așteaptă de doi ani să se mute într-un bloc de locuințe sociale, dar lucrările sunt finalizate doar pe jumătate

Blocul promis de fosta administrație a Capitalei ar fi trebuit să fie gata în august 2020. Cu 10 zile înainte de alegeri, Gabriela Firea a organizat un eveniment pe care l-a transmis și live, pe Facebook, în care a înmânat repartițiile câtorva familii în blocul din Prelungirea Ghencea, informează Libertatea.

Între timp, oamenii care trebuiau să locuiască în blocul promis sunt nevoiți să stea cu chirie (cei care își pot permite), sau să apeleze la diferite ONG-uri să îi ajute cu cazarea.

„Am stat și cu chirie, dar mai mult pe străzi”, a spus sursei citate o participantă la protest.

Ea una dintre persoanele amăgite de promisiunea din 2019 a fostului primar Gabriela Firea, acum ministru al familiei, de a construi un bloc în Prelungirea Ghencea, la marginea sectorului 6.

Blocul este și astăzi doar un șantier și 114 familii așteaptă materializarea promisiunii că acolo vor avea o casă. Persoanele care au primit deja o locuință socială în blocul nefinalizat spun că nu își permit să renunțe la dosarul depus, dar nu au nici siguranța că va deveni realitate.

„Am primit repartiție înainte de alegeri, în 2020. În 2021 ar fi trebuit să se finalizeze blocul ca să ne mutăm. A fost închisă lucrarea, iar s-a lucrat un pic, iar a stagnat. Am fost în audiențe la viceprimarul Tomescu de două-trei ori. Aceleași răspunsuri, că ne ajută, că…” a mai spus femeia.

114 familii așteaptă de doi ani să se mute într-un bloc de locuințe sociale, dar lucrările sunt finalizate doar pe jumătate. Sursa foto: Libertatea
114 familii așteaptă de doi ani să se mute într-un bloc de locuințe sociale, dar lucrările sunt finalizate doar pe jumătate. Sursa foto: Libertatea

Organizatorii marșului sunt Fondul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) și Asociația E-Romnja. Aceștia, împreună cu locatarii păgubiți, revendică unul dintre drepturile fundamentale ale oamenilor: acela de a avea o casă.

„Mii de case goale, mii de oameni în stradă. Unde e dreptatea?”, este scris pe un banner întins pe asfalt, la fântâna de la Universitate, locul în care s-a desfășurat protestul

„Accesul la o locuință decentă este un drept fundamental, și totuși este încălcat zilnic! Eu o să vorbesc despre elefantul din cameră: cât de puține persoane suntem astăzi aici”, a spus  una dintre organizatoare, înainte ca grupul să plece în marș către Piața Victoriei.

Din 114 familii câte au repartiție în blocul din Prelungirea Ghencea, doar 25 au reușit să primească ajutor de chirie de la Primăria Capitalei. Ajutorul este între 1.250 și 1.750 de lei pe lună. Restul familiilor se descurcă cum pot. Unii participanți la protest au recunoscut că au fost nevoiți să stea și pe străzi.

Problema blocului promis din Prelungirea Ghencea a fost semnalată în nenumărate rânduri de către păgubiți. Aceștia au mai organizat proteste, au făcut petiții, au intrat în audiențe și au luat cuvântul în ședințele de Consiliu General.

Cu toate promisiunile venite din partea autorităților locale, lucrările la bloc au înaintat în ritm de melc, iar oamenii au rămas tot pe drumuri.

Citește și: Românii cumpără mai puține case. În primele zece luni din acest an s-au vândut cu 5.000 de locuințe mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult