- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproximativ 82.000 de studenți străini vor să învețe în România. Câte burse a oferit statul român

03 Sep, 20:48 • Toma Anca
Concurență mare între studenții străini care vor să învețe în România. Peste 80.000 de candidați s-au bătut pe cele 500 de burse acordate de statul român pentru cei din afara Uniunii Europene şi sunt căutate domenii dintre cele mai diverse. Ei vor studia în centre universitare din toată ţara: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi altele.
Aproximativ 82.000 de studenți străini vor să învețe în România. Câte burse a oferit statul român

Studenți din 160 de țări, de pe cinci continente, au cerut burse ca să studieze în România, „aspect care evidenţiază interesul tot mai mare, la nivel global, al studenţilor pentru oportunităţile educaţionale oferite de universităţile din România”, a precizat MAE.

Citește și: Cât vor încasa elevii români din burse de merit, de rezilienţă şi sociale în anul şcolar 2024-2025. Cum se calculează sumele

Cum au fost selectați studenții străini

Au fost mai multe criterii privind selectarea, printre ele se numără excelența academincă, dar s-a ținut cont și de distribuirea lor geografică, să existe un echilibru de gen în împărțirea burselor și obiectivele de politică externă pe care România le care cu țările din care provin acest candidați.

Cererile au fost depuse online, pe platforma StudyinRomania, în perioada 16 ianuarie – 16 martie 2024.

Cei 500 de beneficiari ai burselor se vor specializa într-o gamă largă de domenii, precum inginerie, relații internaționale, , agronomie, drept, artele spectacolului, tehnologia informaţiei, filologie, economie, administrarea afacerilor şi ştiinţe ale educaţiei.

Acest program de succes se înscrie în cadrul unui demers mai larg al Ministerului Afacerilor Externe de promovare a educaţiei în spiritul înţelegerii interculturale, al cunoaşterii şi respectării drepturilor fundamentale ale omului, ca modalitate de combatere a intoleranţei.

Programul va contribui nu doar la o promovare mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel mondial, ci mai ales la crearea unor punţi de legătură între România şi ţările de origine ale studenţilor”, a afirmat secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Janina Sitaru.

În acord cu obiectivele, interesele şi priorităţile de politică externă ale României, MAE este angajat într-un demers constant de consolidare a instrumentului de acordare de burse pentru studenţii străini din afara spaţiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea şi aprofundarea pe termen lung a relaţiilor bilaterale cu statele de provenienţă în cazul studenţilor, cât şi promovarea mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel mondial.