Ion Iliescu nu se mai poate deplasa de o bună perioadă de timp, potrivit surselor judiciare, citate de România TV. Fostul președinte se deplasează doar cu ajutorul unui cadru metalic.
În acest sens, audierea sa a fost făcută la domiciliul fostului președinte al României. Sunt mai multe luni de când fostul ministru din perioada lui Nicolae Ceaușescu nu s-a putut prezenta la audieri. Și astăzi, 20 februarie, Iliescu a fost citat la instanță, însă nu s-a putut prezenta din cauza posibilelor probleme de sănătate.
Conform unor surse judiciare, Iliescu nu a pledat vinovat în urma acuzațiilor aduse de procurori, din „Dosarul Revoluției”. Fostul președinte a declarat de mai multe ori că nu este vinovat pentru victimele de la Revoluție. Ion Iliescu va împlini 93 de ani chiar foarte curând, pe 3 martie 2023.
Amintim că în prezent, dosarul Revoluției, plimbat lungit de la o lună la alta de peste două decenii, ar putea fi mutat de la Curtea Supremă la Curtea de Apel București. Se poate lua o astfel de decizie pe motiv că reprezentanții Curții Supreme nu ar avea competență în judecarea lui Ion Iliescu, principalul inculpat în dosar. ICCJ susține că la vremea respectivă acesta nu era președintele României.
„Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.
Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”, notează EuropaLiberă.