Aradul primește o finanțare uriașă prin PNRR pentru construirea unei noi maternități. Aceasta va costa 98,5 milioane de euro, iar 95% din bugetul necesar pentru acest proiect va fi acoperit prin fonduri PNRR, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.
Conform declaraților acestuia, proiectul maternității este cel mai mare al Aradului în domeniul sănătății publice. Complexul Matern-Pediatrie va fi construit de Consiliul Judeţean. Iustin Cionca a explicat faptul că finanţarea prin PNRR va fi de 93,6 milioane euro (462.186.075 lei). De asemenea, acesta a mai subliniat că viitorul spital va îngloba toate specializările pentru copii.
În proiect se arată că va fi realizată o construcție care va avea 10 nivele: demisol, parter, şapte etaje plus un etaj tehnic şi heliport. Aria desfăşurată a complexului va fi de 25.165 mp iar aria utilă, de 18.256 mp.
În cadrul spitalului vor fi cuprinse: Secţia Pediatrie I (destinată grupei de vârstă 0-3 ani), Secţia Pediatrie II (destinată grupei de vârstă 3-18 ani), Secţia Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Bloc Operator, Chirurgie Pediatrică, Anestezie şi Terapie Intensivă (destinată grupelor de vârstă 0-18 ani), Serviciul Sterilizare, Farmacie, Secţia Obstetrică-Ginecologie (cu bloc de naşteri şi bloc operator),
Secţia Neonatologie, Compartimentul Biberonerie, Ambulator integrat, Serviciul Epidemiologie, Spitalizare de zi, UPU Pediatrie, Camera de gardă pentru Secţia Obstetrică-Ginecologie, UTS, Serviciul Radiologie, Serviciul de internare – externare pacienţi, Unitatea de igienizare sanitară pentru pacienţi (garderobă pacienţi) şi Vestiar personal.
Totodată, Complexul Matern-Pediatrie va dispune de 312 paturi în regim de spitalizare continuă. În prezent, clădirea în care se află maternitatea din Arad este o clădire istorică degradată, care a fost retrocedată de stat proprietarilor şi pentru care se plăteşte chirie.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, lista cu cele 27 de unităţi spitaliceşti ce urmează să primească finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR, între care se numără şi viitoarea maternitate a Aradului.
„În octombrie 2021, a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru stabilirea criteriilor de selecţie. În luna noiembrie, am început să primim aceste proiecte şi am ajuns în situaţia evaluării în luna decembrie şi până în momentul în care stăm de vorbă am evaluat aceste proiecte. Au primit punctajul criteriilor precizate în hotărârea de guvern. Această listă va rămâne în transparenţă decizională, împreună cu proiectul hotărârii de guvern, timp două săptămâni, după care Guvernul României va aproba această listă, prin hotărâre, iar semnarea contractelor de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Angajamentul României referitor la proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie a anului 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare, execuţie şi dotarea acestor unităţi spitaliceşti”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă, la sediul Ministerul Sănătăţii.