- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Arhivele fac afaceri cu banii pensionarilor. Cine sunt cei care vor putea deconta integral tarifele percepute pentru adeverințele de muncă

17 Sep, 17:02 • Preda Silvia
Pensionarii au acuzat că achită taxe uriașe pentru adeverințele de muncă, iar fimele de arhivare percep tarife prea mari. Un proiect legislativ al actualei puteri vine în sprijinul pensionarilor.
Arhivele fac afaceri cu banii pensionarilor. Cine sunt cei care vor putea deconta integral tarifele percepute pentru adeverințele de muncă

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă percepute de firmele de arhivare, informează profit.ro.

Totodată, pensionarii cu pensii între 3.001 și 6.000 lei vor beneficia de o decontare de 50% a respectivelor tarife, arată proiect legislativ al actualei puteri.

Unii pensionari vor putea obține gratuit adeverințele de muncă de la firmele de arhivare. Prevederile proiectului

-„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 RON pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care își are domiciliul solicitantul.”

– „Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 RON și 6.000 RON, pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care își are domiciliul solicitantul.”

Citește și: Noua lege a Pensiilor. Schimbări majore în calculul stagiilor de cotizare. Casa de Pensii dezvăluie totul

Ajutor pentru pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei
pensionar

Serviciile arhivistice de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează, contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, cu avizul Arhivelor Naţionale.

Arhivele Naționale ale României (ANR), instituție din subordinea Ministerului Administrației și Internelor, anunța luna trecută că tarifele de mii de lei plătite de pensionarii care cer adeverințe de venit au fost stabilite de președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pe baza unei legi din 2023.

Vă amintim că Blocul Național Sindical a tras recent un semnal de alarmă și a transmis că tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei.

Conform BNS, peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe.

Vezi și: Mii de pensionari au primit pensii mai mici decât trebuia. Ce se va întâmpla cu restul banilor