Vești bune pentru români. Ministerul Apărării începe recrutarea, iar cei care participă la pregătire vor primi bani lunar.
Ministerul Apărării Naționale face o nouă sesiune de recrutare până pe 10 noiembrie 2023. Cetățenii care doresc sa îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata Romaniei pot opta pentru cele 1120 de locuri de ofițeri, maiștri militari, subofițeri sau gradați și soldați. De data aceasta, locurile sunt disponibile la nivel național La nivelul județului Alba, sunt disponibile 13 locuri pentru ofițeri, 1 loc pentru maiștri militari și 9 locuri pentru subofițeri.
Pentru înscriere se va completa o cerere de înscriere iar candidații vor avea următoarele documente asupra lor
– actul de identitate, în original si în copie;
– certificatul de naștere, original și copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobandite în viața civilă, în original și în copie;
– permisul de conducere valabil, în original și în copie, daca este cazul;
– livretul militar, în original și în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.
Pe perioada în care vor participa la instrucţie, rezerviştii sunt plătiţi la fel ca un militar profesionist. De exemplu, un soldat poate ajunge la 1.800 de lei. Pentru restul perioadei, când stau acasă şi pot merge la serviciu, rezerviştii primesc lunar 30 la sută din solda de grad şi funcţie, ceea ce înseamnă, tot pentru un soldat, puţin peste 500 de lei în momentul de față.
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au mai anunțat că se lucrează la o lege de introducere a serviciului militar pe bază de voluntariat, în așa fel încât să fie atrași cât mai mulți români către cariera militară. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor putea alege stagii de instrucţie de patru luni. La finele pregătirii, românii vor primi contravaloarea a trei salarii medii brute şi vor intra în rezerva operaţională a armatei pregătită pentru înrolare în caz de mobilizare sau război.
În momentul în care românii se vor prezenta la centrul militar zonal, cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor fi nevoiți să completeze o cerere de înscriere. Alături de cerere se vor prezenta următoarele documente:
– actul de identitate, în original şi în copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.