O propunere legislativă vizează o țară unde locuiesc aproape două milioane de români. Este vorba despre introducerea unui stagiu militar obligatoriu, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
„Controverse ample au izbucnit în Italia după ce partidul vicepremierul lui Matteo Salvini, La Lega, a înaintat în Parlament o propunere legislativă care prevede reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Conform propunerii, serviciul militar obligatoriu ar urma să dureze șase luni și ar trebui să fie efectuat de toți tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, atât bărbați, cât și femei.
Vicepremierul eurosceptic și populist consideră că efectuarea stagiului militar ar fi un gest de educație civică și un serviciu adus comunității.
Proiectul a fost dur criticat de către opoziție, dar și de către partenerii de guvernare.
Antonio Tajani, liderul formațiunii Forza Italia, spune că implementarea stagiului militar obligatoriu ar costa prea mult, iar bugetul Italiei nu poate susține o astfel de inițiativă.
Serviciul militar în Italia nu mai este obligatoriu din anul 2005”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Naty Badea.
Vezi și: Ministrul Apărării, declarații după ce s-a vehiculat că se introduce stagiul militar obligatoriu
Proiectul serviciului militar voluntar a intrat în atenţia publică, după ce generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Armata Română intenţionează să introducă un serviciu militar în termen, voluntar.
„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului„, a explicat generalul Vlad.
În direct la Antena 3 CNN, generalul (r) Virgil Bălăceanu a declarat că proiectul circulă între ministere de mai bine de doi ani, iar Parlamentul a aflat abia acum de el, după poziţia generalului Gheorghiţă Vlad.
„Cred că şansele erau minime ca să ajungem la o a doua soluţie, pentru că avem o lege a rezervei voluntare, dar o a doua soluţie era necesară pentru rezervă voluntară şi cred că nu avea nicio şansă pentru că de doi ani, mai bine de doi ani, acest proiect de lege cu prevederile pe care le-aţi menţionat, circulă între ministere pentru avize. Guvernul nu ştie de aşa ceva, prim-ministrul nu ştie de aşa ceva, Parlamentul acum a aflat prin poziţionarea generalului Vlad. Este un lucru extrem de grav. Cel puţin acum, în al doisprezecelea ceas, să sperăm că se va acţiona la nivel de guvern cu celeritate.
Se pare că proiectul de lege este la Ministerul Finanţelor şi, repet, rămânea într-un sertar al ministerului, dacă nu aveam poziţia demnă şi responsabilă a şefului Armatei”,a conmpletat gen. (r) Virgil Bălăceanu.
Vezi și: Ce pensie vor primi românii care au muncit 35 de ani cu salariul minim pe economie