anunță că a decis reintroducerea oficială a serviciului militar obligatoriu, a anunțat președintele statului, Aleksandar Vučić. Începând cu data de 6 septembrie 2024, toți bărbații din țara vecină vor trebui să facă 75 de zile de pregătire militară.
De partea cealaltă, femeile vor putea alege dacă participă sau nu. Președintele Serbiei a transmis că această decizie a fost discutată cu oficialii militari și că serviciul militar obligatoriu ar putea reveni în cel mult un an. Se renovează cazărmi în toată țara, unde se vor desfășura majoritatea celor 75 de zile de instrucție militară.
În prezent, Serbia nu vrea să devină țară membră NATO, preferând să rămână neutră din punct de vedere militar, însă are legături strânse cu Rusia și folosește echipamente militare moderne, cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană Pantsir-S1.
Toate deciziile luate de statele vecine cu privire la introducerea stagiului de armată obligatorie vin după ce războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar conflictul militar dintre Israel și Hamas amenință să se răspândească în tot Orientul Mijlociu. Belgradul, Zagreb și Pristina au anunțat revenirea serviciului militar obligatoriu, iar la Paris și Berlin se discută același subiect.
În acest context, Igor Novaković, director executiv al Centrului pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, este de părere că războiul din Ucraina a schimbat clar percepția armatei. Potrivit spuselor sale, serviciul militar obligatoriu este din nou interesant din cauza umplerii cadrelor militare pentru că, de ani de zile, mulți oameni părăsesc armata profesionistă.
Vezi și: Armata obligatorie în România. Traian Băsescu: „Ai obligația să reziști 30 de zile”
„Acest conflict a arătat că esența întregului război este în numărul de armate și artilerie. Cred că toată lumea a înțeles că este nevoie de personal instruit, pentru că dacă nu ai forțe terestre sau, după cum se spune, cizme la sol , întrebarea este dacă te poți apăra într-un război ipotetic.
Este evident o problemă, pentru că nu este suficient ca salariile să fie bune și asigurate, dar ar trebui să li se ofere și acelor oameni o carieră specifică, ceea ce probabil a fost problematic”, a spus el în cadrul unui interviu acordat pentru BBC.
Vezi și: Amenzi uriaşe pentru românii care ignoră ordinul de convocare de la Armata Română. Anunțul MApN