- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aromele de fum vor fi interzise. S-a dat ordin în toată Uniunea Europeană! Conțin substanțe chimice cu efect toxic

01 Aug, 20:33 • Preda Silvia
Comisia Europeană a eliminat toate cele zece produse primare de arome de fum din lista de produse primare de arome de fum autorizate pentru utilizarea ca atare în sau pe produsele alimentare și/sau pentru producerea aromelor de fum derivate. Acestea conțin substanțe chimice cu efect toxic, transmit autoritățile.
Aromele de fum vor fi interzise. S-a dat ordin în toată Uniunea Europeană! Conțin substanțe chimice cu efect toxic

Autorizațiile pentru produsele primare de arome de fum SF-001- SF-010 au fost valabile pentru o perioadă de 10 ani și au putut fi reînnoite pentru perioade suplimentare de 10 ani, la cererea adresată Comisiei de către titularul autorizației, potrivit Regulamentului 2067 publicat joi, 1 august, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pentru produsele primare de arome de fum SF-007 și SF-010 nu a fost depusă nicio cerere de reînnoire a autorizației, iar autorizația a expirat la 1 ianuarie 2024, arată autoritățile.

Pentru produsele primare de arome de fum SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 și SF-009, au fost depuse cereri de reînnoire a autorizației în iunie 2022. Comisia a refuzat reînnoirea autorizației produselor primare de arome de fum.

Citește și: Produsele fabricate prin muncă forțată, complet interzise în UE. Parlamentul European a decis

Șuncă cu arome de fum
Șuncă cu arome de fum

Întrucât aceste 10 produse primare de arome de fum nu mai sunt autorizate, este oportun să se elimine rubricile relevante din lista Uniunii.

Aromele de fum conțin substanțe chimice cu efect toxic

Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1321/2013 trebuie modificat în consecință, arată Comisia Europeană.

Experții în materie de siguranță alimentară au concluzionat că aceste arome de fum conțin substanțe chimice cu efect genotoxic.

Regulamentul 2067/2024 va intra în vigoare  în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ( 20 august ), este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Aromele de fum vor fi interzise. Brânza și brânzeturile, carnea, peștele și icrele pot fi puse pe piață până în 2029

Comisia Europeană menționează însă că trebuie introduse măsuri adecvate, adaptate diferitelor tipuri de utilizări ale produselor primare cu arome de fum, pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar să găsească alternative.

Astfel, produsele alimentare din categoriile brânză și brânzeturi, carne, pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv crustacee și moluște, Icre și subcategoriile corespunzătoare, la care se adaugă aceste produse primare de arome de fum și care sunt în conformitate cu dispozițiile prevăzute pentru aceste produse primare de arome de fum în lista Uniunii înainte de 21 august 2024 trebuie autorizate pentru a fi introduse pe piață până la 1 iulie 2029 și să rămână pe piață până la data durabilității minimale sau până la data-limită de consum.

Utilizarea produselor primare de arome de fum în sau pe astfel de produse alimentare înlocuiește procesele de afumare tradiționale iar ajustarea proceselor de producție poate necesita investiții semnificative și, în anumite cazuri, proceduri administrative de durată.

Pentru afumarea produselor alimentare va rămâne în uz metoda afumării naturale.

Vezi și: Ce produse prezente pe rafturile magazinelor din România sunt complet interzise în alte țări