- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Așa îți fură hackerii datele personale! Ce nu trebuie să faci niciodată prin restaurante sau în diferite atracţii turistice

24 Jul, 17:11 • Preda Silvia
Furtul de date cu caracter personal reprezintă un pericol real, avertizează experţii în securitate cibernetică. Directoratul Național de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă şi oferă sfaturi pentru evitarea hackerilor. Atenţie la reţelele Wi-Fi publice!
Așa îți fură hackerii datele personale! Ce nu trebuie să faci niciodată prin restaurante sau în diferite atracţii turistice

În timpul concediilor, mulţi turişti aleg să profite de reţelele Wi-Fi publice din aeroporturi, restaurante şi chiar şi din locurile pe care le vizitează pentru a economisi trafic de date. Un lucru greşit fiindcă hackerii pot crea reţele false, avertizează DNSC.

Protejează-ţi datele online, în concediu, evitând Wi-Fi-urile publice, îndeamnă experţii în securitate cibernetică.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC – n.red.) avertizează că hackerii pot crea reţele false pentru a fura date personale. Astfel, recomandarea DNSC este să fii atent la toate reţelele gratuite, mai ales în concediu.

Cum să te fereşti de hackeri când eşti în concediu

Pe perioada vacanței, când ai de așteptat îmbarcarea către destinația dorită în aeroporturi, prin restaurante când iei prânzul sau în diferite atracții turistice pe care le vizitezi, tendința este de a te conecta la rețelele Wi-Fi publice pentru a „salva” ceva trafic de date, însă asta te poate costa pierderea datelor personale.

Recomandarea DNSC este să fii atent la rețelele gratuite, deoarece hackerii pot crea rețele false pentru a-ți fura informațiile personale!

Cum să te protejezi:
✅ Evită rețelele Wi-Fi nesecurizate.
✅ Folosește un VPN.
✅ Activează autentificarea în doi pași.
✅ Dezactivează auto-conectarea la rețele Wi-Fi.

Bucură-te de concediu în siguranță și fără griji!”, este mesajul transmis de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, marţi, pe pagina de Facebook.

Citeşte şi: Alerte de fraudă la RCS RDS! Regulile care îi ajută pe clienți să nu devină victimele hackerilor

Potrivit DNSC, „formarea unor reflexe de securitate este crucială pentru gestionarea corectă a datelor în această perioadă”.

Ce trebuie să faci dacă eşti victima hackerilor

hackeri
hackeri

Dacă sunteți victima unei fraude online, raportați-o imediat autorităților depunând o plângere oficială la Poliție, scrie dnsc.ro.

De asemenea, informați Directoratul Național de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la [email protected], pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Cum să eviți tentativele de fraudă din mediul online

  • Verificați site-urile web înainte de a face rezervări
  • Alegeți o agenție de turism de încredere
  • Fiți atenți la ofertele speciale
  • Folosiți autentificarea în doi pași
  • Protejați-vă dispozitivele
  • Evitați utilizarea rețelelor publice de WI-FI
  • Manifestați o atenție suplimentară la plățile efectuate cu cardul și la folosirea ATM-ului
  • Fiți atenți la ceea ce postați pe rețelele de socializare

Vezi şi: Greșeala care te poate lăsa fără bani și fără date. Setarea secretă de pe router care te protejează de hackeri în 2024