În urma dialogurilor purtate între conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și reprezentanții transportatorilor și ai companiilor de asigurări, încep să se materializeze soluțiile pentru protejarea asiguraților RCA. Asta după ce odată cu falimentul Euroins și măsurile luate pentru a limita efectele negative asupra celor asigurați de această companie, piața asigurărilor a fost extrem de volatilă, transmite Antena 3 CNN.
După discuțiile purtate de ASF, o nouă metodă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, aceasta urmând să se aplice atât persoane fizice, cât și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, a devenit operațională. Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a emis deja mai multe oferte în acest sens.
Proiectul de lege care vizează transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE în legislația românească conține măsuri importante. Printre acestea se numără posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate și monitorizarea electronică a valabilității RCA prin intermediul rețelei de camere de supraveghere în trafic. Proiectul la care a lucrat și ASF este înregistrat la Senatul României și urmează să parcurgă etapele necesare în procesul legislativ.
Te-ar putea interesa și: Prețul polițelor RCA a fost modificat din nou. Care sunt categoriile de șoferi care vor plăti mai puțin
De asemenea, proiectul legislativ prevede introducerea posibilității de efectuare a plății primei RCA în rate, indiferent de nivelul acesteia. Se propune, de asemenea, diminuarea valorii primei prin introducerea unei franșize plătibile doar în caz de daună și alte ajustări menite să reducă efortul financiar al potențialilor asigurați.
ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, ca răspuns la modificările ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de lege, iar termenul de implementare a dispozițiilor este de 30 de zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României.
ASF a anunțat că va continua să identifice și să implementeze măsuri pe termen mediu și lung, având ca obiectiv stabilizarea pieței RCA și protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.