Pentru că polițele RCA au ajuns în ultimele luni la sume record, Nicu Marcu, șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut noi declarații care vor alerta companiile de asigurări. Instituțiile sunt avertizate, destul de dur, să nu speculeze piața prin impunerea unor tarife exagerate la RCA. În caz contrar, ASF este gata să aplice sancțiuni drastice, anunță Digi24.
Plafonarea tarifelor RCA este încă în dezbatere, dar Ministerul de Finanțe amână înființarea unei noi companii de stat în domeniu. Pentru ca toate companiile de asigurări să nu mai profite de criza economică din România, ASF este gata să sancționeze dur acolo unde nu sunt protejate drepturile cetățenilor care au nevoie de polițele RCA.
„Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate în detrimentul consumatorilor din piață. Dacă vom constata că vor dezavantaja asigurații, nu vom ezita să aplicăm toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor care au nevoie de polițele RCA”, a declarat Nicu Marcu pentru sursa citată anterior.
De partea cealaltă, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul de Finanțe a propus spre dezbatere o propunere de Hotărâre de Guvern ce face referire la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.
După ce falimentul City Insurance a dus la o adevărată criză pe piața asigurărilor, autoritățile din România au luat în calcul apariția unei noi societăți care să intre puternic pe piața RCA din țara noastră.
Ai mai putea citi și: Poliţe RCA mai scumpe pentru șoferi chiar dacă nu au fost implicați în evenimente rutiere
Acum un an, CEC Bank era instituția care confirma și totodată promitea românilor că va iniția demersurile pentru înființarea unei noi companii de asigurări și pentru obținerea autorizațiilor necesare. Inițial a fost anunțată o perioadă de șase luni pentru operaționalizare.
Deși a trecut un an de la anunțul CEC, Ministerul de Finanțe a transmis de curând, prin intermediul unui comunicat de presă remis Bugetul.ro, că se parcurg etapele de înființare a societății de asigurări. La momentul actual s-a reușit demararea documentației necesare, precum și obținerea avizelor pentru crearea companiei.
Conform Legii 132 din 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, înființarea unei noi companii de asiguări cu capital de stat ar fi trebuit să existe încă din anul 2018.
„Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, poate elabora actul normativ pentru înfiinţarea/preluarea unei companii de asigurări, cu capital de stat, în domeniul asigurărilor RCA şi altor tipuri de asigurări”, este stipulat în articolul 47 din lea amintită.
Te mai poate interesa și: Decontări de peste 276 de milioane de euro pentru români. Cine primește banii