Deputații au adoptat în data de 12 aprilie un proiect de lege care introduce asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva alunecărilor de teren, cutremurelor și inundațiilor. Așa cum relatează antena3.ro, se pare că polițele vor fi mai scumpe.
Deputații au adoptat pe parcursul zilei de ieri un proiect de lege care prevede introducerea polițelor obligatorii împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren și cutremurelor. Așa cum arată ultimele informații, asigurarea pentru o locuință de tip A, una dintre cele mai rezistente, ajunge de la 100 la 130 lei pe an. În ceea ce privește despăgubirea maximă în caz de dezastre, ea rămâne la suma de 20.000 euro.
Persoanele fizice și juridice trebuie să asigure toate construcțiile pentru locuințele deținute de acestea, înregistrate în evidența organelor fiscale, din mediul urban sau rural. De asemenea, proiectul de lege introduce posibilitatea de a încheia contractul PAD în cadrul aceluiași cu alte polițe facultative emis de alți asiguratori. De asemenea, prevederile clarifică obligativitatea realizării unei înțelegeri PAD pentru toate bunurile imobile cu destinația de locuință, indiferent dacă acestea sunt utilizate sau nu în acest scop.
Din proiectul de lege, deputații au eliminat amendamentul adăugat la Senat, care includea furtuna ca dezastru natural. Prevederile au fost adoptate și de Senat, astfel, Camera Deputaților devine for decizional în această situație. Legea urmează să meargă spre promulgare la Președinție. Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, declară că scumpirea apare ca urmare a inflației crescute.
Având în vedere că suma de 20.000 euro nu este suficientă pentru a acoperi daunele majore de structură, ASF recomandă încheierea unei asigurări facultative. Astfel, pentru o locuință care valorează 100.000 de euro, polița suplimentară acoperă în limita a 80.000 euro riscurile de cutremur, inundație sau alunecări de teren, la care se adaugă valoarea provenită din PAD, concret, 20.000.
Totodată, instituția avertizează românii care nu încheie PAD că pot fi amendați, în conformitate cu Legea 260/2008, care prevede sancțiuni cuprinse între 100 și 500 lei pentru persoanele fizice și cele juridice. De asemenea, persoanele interesate trebuie să știe că încheierea unei asigurări nu este posibilă pentru imobilele cu risc seismic de grad I.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Polițele de asigurare PAD au adus despăgubiri în timp record. Sute de dosare au fost soluționate după cutremurele din Gorj