Asigurările de viață au reprezentat un sprijin nemărginit pentru mulți dintre românii care au trecut prin momente tragice. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) transmite că aproximativ 10.000 de familii care au pierdut pe cineva drag au primit anul trecut indemnizaţii în baza asigurărilor de viaţă.
Mai mult, românii au beneficiat de protecţie financiară sporită în baza asigurărilor de viaţă, valoarea indemnizaţiilor plătite de companiile de profil ridicându-se la 337 milioane lei, în creştere cu 10% comparativ cu anul precedent.
„În diverse situaţii neprevăzute, nefericite, asigurările de viaţă contribuie la menţinerea unui echilibru financiar şi la creşterea rezilienţei – fie că vorbim de accidente, îmbolnăviri sau chiar decese. Toate acestea pot avea, din păcate, efecte negative semnificative asupra familiilor noastre, pe lângă suferinţa provocată, de la incapacitate temporară de muncă, până la cheltuieli medicale pentru acoperirea intervenţiilor chirurgicale, a spitalizărilor sau chiar a diagnosticării cu boli grave”, se menţionează în comunicat.
Astfel, pentru multe familii din România, apariţia unui potenţial eveniment nefericit ar duce la o degradare considerabilă a nivelului de trai.
Conform studiilor UNSAR, pentru o familie, diferenţa între resursele disponibile şi cele de care ar avea nevoie într-o astfel de situaţie dificilă este, în medie, de circa 132.000 lei.
„Nimic nu poate înlocui durerea pierderii unui membru al familiei. Dar, în astfel de cazuri, putem măcar să diminuăm povara financiară asupra familiei, care trece prin momente dificile până la redresarea emoţională şi financiară. Alegerea unei asigurări de viaţă reprezintă un pas important pe care îl putem face pentru gestionarea potenţialelor riscuri financiare la care suntem expuşi noi şi familia noastră”, a declarat Alexandru Ciuncan, Preşedinte & Director General al UNSAR.
Asigurarea de viaţă este considerată atât în România, cât și la nivel internațional, unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de state în aplicarea politicii lor sociale. Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre UE stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă.
„Cu toţii putem face ceva mai mult pentru viaţa şi bunăstarea noastră şi a familiei noastre. Desigur, reducerea vulnerabilităţii românilor poate fi atenuată, deopotrivă, şi prin acordarea de facilitaţi fiscale pentru asigurările de viaţă”, a precizat Roxana Băluţă, Specialist Asigurări de Viaţă şi Sănătate & Coordonator Programe UNSAR.
Ai mai putea citi azi și: Se dau bani pentru români. Cine poate accesa fondurile europene de 70.000 EURO