Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR) a inițiat un proiect, care permite spitalelor publice să acceseze indemnizații prin asigurări medicale de sănătate. Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR, a anunțat această inițiativă în cadrul ZF Health & Pharma Summit 2024, subliniind că proiectul ar putea facilita utilizarea asigurărilor private în spitalele de stat, potrivit zf.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Criză în Capitală! Peste 350 de blocuri și 3 spitale rămân fără apă caldă!
foto: poliță de asigurare
Alexandru Ciuncan, reprezentant al industriei asigurărilor, a menționat că există deja aproximativ 800.000 de persoane asigurate voluntar în România, însă aceștia nu își pot utiliza polițele în spitalele publice din cauza acestui vid administrativ.
Pe măsură ce discuțiile cu spitale mari sunt în desfășurare, există speranța că un cadru administrativ va fi stabilit, permițând pacienților asigurați să beneficieze de servicii medicale în spitale publice, folosind polițele private. Aceasta ar reprezenta un pas important pentru accesul la servicii medicale de calitate și eficientizarea relației dintre sectorul public și cel privat în domeniul sănătății.
„Avem discuţii avansate cu două spitale mari şi există deschidere să putem să ne ducem către mai multe spitale. (…) Ideea este să te duci cu poliţa de asigurare voluntară de sănătate şi să o utilizezi ca asigurat într-o unitate publică.
Avem deja 800.000 de persoane asigurate în România, cu 20% mai mult, dar nu pot deconta asigurarea la spitalele de stat, aceasta este problema. Legislaţia nu interzice deconta asigurarea la spitalele de stat, dar nu există un cadru administrativ care să ne spună cum să facem concret acest lucru”, a declarat Alexandru Ciuncan.
Alexandru Ciuncan a menționat că în străinătate există secții ale spitalelor publice și chiar spitale întregi construite cu finanțare din asigurări, fapt care ar putea fi o sursă de inspirație pentru sistemul medical din România.
„În străinătate există secţii ale spitalelor publice, aripi şi spitale construite în integralitate, ca urmare a finanţării venite din bani de la asigurări”, a mai declarat acesta.
Te-ar mai putea interesa și: Rafila anunță schimbări majore în sistemul de sănătate, după scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon