Asociația pentru Pensiile Private transmite avertizări pentru români. Aproximativ un milion de români riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II de pensii, după o modificare făcută în proiectul noii legi, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.
Un milion de români cu profesii liberale, manageri şi funcţionari publici riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II, conform proiectului legii pensiilor, atrage atenția Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
APAPR mai atrage public atenția asupra unei schimbări legislative în proiectul noii legi a pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.
Te-ar putea interesa și: Formula de majorare a pensiilor în 2024. Ce pensie va primi un salariat cu 36 de ani de contributivitate. Ministrul Muncii a explicat
Potrivit unui comunicat al asociației, această nouă excludere din Pilonul II s-ar adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II.
„Astfel, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat etc.).
Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem.
Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public.”, se prezintă în comunicat.
APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii prevederea care este în vigoare în prezent în Legea 263/2010, fără să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare, potrivit sursei citate.