Organizatorii recensământului primesc un atac dur de la Partida Romilor. Aceștia vor fi dați în judecată, deoarece reprezentanții nu sunt mulțumiți de procentele obținute de membrii etniei, conform Profit.ro.
Partida Romilor s-a autosesizat, odată cu încheierea recensământului populației și a locuințelor care a fost desfășurat anul trecut. Persoanele responsabile au urmărit datele publicate și au constatat că multe familii de romi nu au fost recenzate, numărul membrilor fiind unul destul de mic.
Dragoș Roșianu susține că procedurile nu au fost respectate la nivel național, astfel, cifrele care au fost prezentate nu sunt unele reale. Acesta a fost pus în legătură cu mai multe familii că nu au fost căutate pentru recenzare. Acest lucru a determinat Partida Romilor să conteste procentele care au fost prezentate public.
Vezi și: INS a oferit noi date despre recensământ. Populația României a îmbătânit masiv
”Suntem nemulțumiți de procentele pe care le au romii la recensământ. De exemplu, în județul Cluj, în 2011 erau înregistrați 21.000 de romi, iar acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală. Au fost localități unde familii de romi nu au fost recenzate, nu a trecut niciun recenzor să îi întrebe ceva.
Au fost și cazuri în care anumiți primari au pus recenzori apropiați de-ai lor pentru a încasa bani pentru recenzarea din teren dar, pe de altă parte, și de a-i face pe romi să nu se declare romi” este declarația liderului din Cluj. Acesta nu a ezitat să spună că a fost informat de mai multe ori că echipele instruite pentru recenzare refuzau să intre în comunități.
Roșianu a exprimat deschiderea către colaborare în fața conducerii INS, dar cu toate acestea, a primit un refuz. Acesta a sesizat faptul că procentele nu sunt unele reale, dar cu toate acestea, nu au fost luate măsuri în acest sens.
Președintele APRPE susține că peste 300.000 de romi nu au fost recenzați în mod deliberat anul trecut. Afirmația a apărut în urma faptului că numărătoarea persoanelor responsabile nu corespunde cu cea realizată de Partida Romilor.
„Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze. Asta deși le-am oferit ajutorul prin colegii mei din respectivele comunități. Cer renumărarea romilor din România, a gospodăriilor și a situației lor sociale, pentru a face o radiografie reală a membrilor acestei etnii” este declarația acestuia.
Te-ar putea interesa și: Kelemen Hunor, despre rezultatele recensământului care arată o scădere a populației maghiare: “Aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea”