- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție, contribuabili! ANAF adoptă măsuri puternice. Nimeni nu mai scapă de plata impozitelor și taxelor

05 Apr, 17:53 • Lupu Alexandra
Contribuabilii din România trebuie să știe asta! Persoanele fizice și juridice intră în vizorul ANAF. Iată cum vor fi monitorizate de inspectorii fiscali.
Atenție, contribuabili! ANAF adoptă măsuri puternice. Nimeni nu mai scapă de plata impozitelor și taxelor

ANAF a găsit metoda prin care să urmărească activitatea fiecărui contribuabil. Conform ultimelor informații, românii vor fi urmăriți de la distanță. Astfel, nicio persoană fizică sau juridică nu mai este scutită de la plată, relatează bugetul.ro.

Noi măsuri la ANAF

ANAF va implementa în cele ce urmează un proces de digitalizare, care le va permite inspectorilor să urmărească activitatea fiecărui contribuabil. Prin intermediul acestor măsuri, nicio persoană fizică sau juridică nu va mai putea ocoli plata aferentă pentru taxe, impozite, contribuții sau amenzi, după caz.

Ultimele informații arată că procesul de digitalizare va aduce mai mulți bani la bugetul de la stat. Cu ajutorul sistemelor moderne, inspectorii fiscali vor putea accesa diferite materiale și resurse pentru a urmări contribuabilii de la distanță.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Profesorii nu scapă de impozitele ANAF! Sumele pe care trebuie să le achite cadrele didactice care oferă meditații

Autoritățile vor putea identifica în timp util persoanele fizice sau juridice care încalcă legislația fiscală, tocmai pentru că statul pierde anual milioane importante din cauza contribuabililor care se scutesc de unii singuri de taxe. Un partener coordonator al evenimentului „Inspecția fiscală în era digitală” declară că românii se pot trezi foarte ușor cu o plângere în instanță elaborată de ANAF.

Ciprian Păun precizează că, prin digitalizare, Fiscul va putea urmări inclusiv persoanele care primesc pensii din străinătate sau alte resurse financiare în mod recurent, tocmai pentru că rapoartele de la bănci vor fi ușor de accesat. Oficialul a confirmat că între ANAF și direcțiile locale de taxe și impozite va exista o bună comunicare, dar la fel de bine, primăriile vor avea acces la datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pentru a facilita executările silite.

ANAF
ANAF

„Avocații, contabilii și personalul de suport trebuie să colaboreze pentru ca greșelile ANAF să fie exploatate încă din faza de inspecție fiscală; ulterior s-ar putea să fie prea târziu. Unul dintre riscuri este de a te trezi cu o plângere în instanță din partea ANAF, mai ales că în perioada 2014-2017 s-au făcut o mulțime de dosare pe deciziile de impunere.

Prin digitalizare, fiscul va urmări și persoane care primesc pensii din străinătate, bani din alte țări în mod recurent, deoarece are la dispoziție rapoarte de la toate băncile și le poate analiza. Există comunicare și între ANAF și direcțiile locale de taxe și impozite, va fi și un sistem de Big Data între aceste instituții.

La rândul lor, primăriile au acces la baza de date a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a facilita executările silite. Firmele de IT sunt vizate de fisc nu foarte greu de controlat.

În general la corporații se lucrează pe contract individual de muncă, iar la persoanele fizice autorizate ANAF verifică dacă este vorba despre normă de venit sau în sistem real. Inovația la fisc e tot mai mare; chiar copiii angajaților ANAF din Cluj lucrează în IT, iar părinții îi întreabă cum sunt plătiți acolo. Să nu uităm că renunțarea la facilitățile fiscale e obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență”, spune Ciprian Păun.

Citește și despre următorul subiect: OMV Petrom, din nou în vizorul ANAF. Inspectorii vor să impună companiei austriece o plată de aproape 120 de milioane de euro

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi