ANAF a găsit metoda prin care să urmărească activitatea fiecărui contribuabil. Conform ultimelor informații, românii vor fi urmăriți de la distanță. Astfel, nicio persoană fizică sau juridică nu mai este scutită de la plată, relatează bugetul.ro.
ANAF va implementa în cele ce urmează un proces de digitalizare, care le va permite inspectorilor să urmărească activitatea fiecărui contribuabil. Prin intermediul acestor măsuri, nicio persoană fizică sau juridică nu va mai putea ocoli plata aferentă pentru taxe, impozite, contribuții sau amenzi, după caz.
Ultimele informații arată că procesul de digitalizare va aduce mai mulți bani la bugetul de la stat. Cu ajutorul sistemelor moderne, inspectorii fiscali vor putea accesa diferite materiale și resurse pentru a urmări contribuabilii de la distanță.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Profesorii nu scapă de impozitele ANAF! Sumele pe care trebuie să le achite cadrele didactice care oferă meditații
Autoritățile vor putea identifica în timp util persoanele fizice sau juridice care încalcă legislația fiscală, tocmai pentru că statul pierde anual milioane importante din cauza contribuabililor care se scutesc de unii singuri de taxe. Un partener coordonator al evenimentului „Inspecția fiscală în era digitală” declară că românii se pot trezi foarte ușor cu o plângere în instanță elaborată de ANAF.
Ciprian Păun precizează că, prin digitalizare, Fiscul va putea urmări inclusiv persoanele care primesc pensii din străinătate sau alte resurse financiare în mod recurent, tocmai pentru că rapoartele de la bănci vor fi ușor de accesat. Oficialul a confirmat că între ANAF și direcțiile locale de taxe și impozite va exista o bună comunicare, dar la fel de bine, primăriile vor avea acces la datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pentru a facilita executările silite.
„Avocații, contabilii și personalul de suport trebuie să colaboreze pentru ca greșelile ANAF să fie exploatate încă din faza de inspecție fiscală; ulterior s-ar putea să fie prea târziu. Unul dintre riscuri este de a te trezi cu o plângere în instanță din partea ANAF, mai ales că în perioada 2014-2017 s-au făcut o mulțime de dosare pe deciziile de impunere.
Prin digitalizare, fiscul va urmări și persoane care primesc pensii din străinătate, bani din alte țări în mod recurent, deoarece are la dispoziție rapoarte de la toate băncile și le poate analiza. Există comunicare și între ANAF și direcțiile locale de taxe și impozite, va fi și un sistem de Big Data între aceste instituții.
La rândul lor, primăriile au acces la baza de date a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a facilita executările silite. Firmele de IT sunt vizate de fisc nu foarte greu de controlat.
În general la corporații se lucrează pe contract individual de muncă, iar la persoanele fizice autorizate ANAF verifică dacă este vorba despre normă de venit sau în sistem real. Inovația la fisc e tot mai mare; chiar copiii angajaților ANAF din Cluj lucrează în IT, iar părinții îi întreabă cum sunt plătiți acolo. Să nu uităm că renunțarea la facilitățile fiscale e obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență”, spune Ciprian Păun.
Citește și despre următorul subiect: OMV Petrom, din nou în vizorul ANAF. Inspectorii vor să impună companiei austriece o plată de aproape 120 de milioane de euro