O nouă campanie de mesaje spam se derulează pe WhatsApp, iar utilizatorii primesc oferte de joburi, deși nu au aplicat. Mai mulți utilizatori au semnalat această situație, conform celor transmise de către Economedia.
„Bună, numele meu este Nina. Sunt consultant în recrutare pentru Isaacson, Miller. Am primit cererea dumneavoastră de angajare. Mai căutați un loc de muncă?”, arată un astfel de mesaj.
„Bună! Eu sunt BIANCA. Îmi puteți acorda câteva minute din timpul dvs.? Sunt dispusă să vă ofer o compensație pentru timpul dvs. Aș dori să îți ofer un job part-time prin care poți câștiga bani prin simplul fapt că dai like la 5 videoclipuri de pe YouTube. Este simplu – trebuie doar să dai like la un videoclip, să trimiți o captură de ecran și vei fi plătit.
După ce ai finalizat sarcina, vei fi recompensat cu 25RON. Finanțele noastre îl vor transfera prin transfer Raiffeisen, BRD, BCR, Revolu sau Banca Transilvania imediat. Ești interesat? Suntem legitimi. Nu veți primi nicio compensație de la noi dacă aceasta este o înșelătorie. De ce să nu încerci? Nu există nicio taxă de înregistrare, iar sarcina este simplă și vă va lua doar câteva minute din timpul dumneavoastră.
Imaginați-vă, în doar 2-3 minute, puteți câștiga între 25 RON și 1000 RON pentru sarcina pe care o finalizați. Această sarcină este de a ajuta comercianții noștri YouTube, vloggerii și streamerii parteneri să-i ajute să-și crească popularitatea online și vizualizările în schimbul pe care vă vor plăti”, este un alt mesaj.
Citește și: Un nou update va fi disponibil pentru WhatsApp! În curând poți face asta cu mesajele vocale!
Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Anul trecut, Poliția Română a transmis un avertisment privind această situație:
„Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platforme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!
Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.
Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu.
În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii”.