Luna ianuarie vine cu o serie de scumpiri în ceea ce privește alimentele. Cu toate că, în ultimul an, prețurile au fost majorate de mai multe ori, începutul anului anunță, la rândul său, o nouă serie de scumpiri. Acest aspect este, dealtfel, precizat într-un proiect de ordonanță de urgență în care este trecut un TVA mai mare, lucru care, implicit, îi va determina pe români să scoată mai mulți bani din buzunar.
Unele alimente vor avea un preț mai mare la începutul acestui an. Printre acestea, cap de listă sunt chiar băuturile, mai exact berea fără alcool, cidrul sau sucurile, scrie spynews.ro.
Proiectul prevede ca TVA-ul să aibă o creștere de la 9% la 19%, ceea ce se va reflecta și în creșterea prețurilor. O eventuală creștere a TVA-ului va scumpi toate alimentele, începând cu pâinea de toate zilele.
Mesele la restaurant vor ajunge un lux. Odată cu creșterea prețului la pâine, și cu taxa pe valoarea adăugată crescută de la 5 la 9 procente, românii vor avea de achitat o notă de plată mult mai mare. Marea problemă este că nu doar prețurile la alimente vor avea o creșterea semnificativă, ci și unele servicii precum cazatul la hotel.
Întrucât, odată cu creșterea inflației, traiul zilnic al românilor a devenit din ce în ce mai costisitor, mulți cumpărători au preferat să renunțe la obiceiurile alimentare precedente și să achiziționeze produse mai ieftine.
Oamenii au devenit mai practici, nemaifiind „orbiți” de strălucirea brandurilor și de multitudinea de reclame. Mulți dintre aceștia aleg produse fabricate sub eticheta unui lanţ comercial. Aceste produse se vând din ce în ce mai bine întrucât preţurile sunt cu 25% mai mici decât al altor produse similare de brand, au arătat studii de piață
Spre exemplu, un kilogram de făină, un litru de ulei și un kilogram de mălai costă în total 24 de lei. Pe de altă parte, dacă vom alege aceleași alimente care se vând sub marca proprie a supermaketului, vom plăti pentru ele 17 lei, cu 7 lei mai puțin.
La un kilogram de mălai diferența între unul de brand și unul marcă proprie este de 1 leu și 20 de bani.
Conform datelor statistice, uleiul face parte dintre produsele ale căror prețuri s-au dublat în decurs de un an, alături de zahăr și cartofi. Un litru de lapte s-a scumpit cu 2 lei și 50 de bani. Pentru un kilogram de făină cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar mai mult cu 1 leu, iar pentru unul de mălai, mai mult cu 3 lei. Carnea de pui s-a scumpit cu 3 lei, în același interval de timp.
Cardurile de fidelitate se pot dovedi a fi o alternativă ingenioasă de economisire. Magazinele oferă reduceri bune la multe produse, iar altele permit acumularea de puncte, care pot fi folosite ulterior la cumpărături.