- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție la falsele medicamente ce promit vindecarea cancerului! Escrocii ne expun la un pericol imens

21 Aug, 09:26 • Alexe Raluca
Mediul online este plin de înșelătorii, astfel că românii nu se pot feri complet de ele. În ultima perioadă a ieșit în evidență tentativa infractorilor de a convinge populația că există medicamente ce pot trata cancerul, boală pentru care știm cu toți că nu s-a găsit leacul suprem încă.
Atenție la falsele medicamente ce promit vindecarea cancerului! Escrocii ne expun la un pericol imens

Rețelele sociale sunt pline cu oferte care mai de care mai atrăgătoare pentru cei ce navighează aici. Printre produse și servicii scoase la vânzare s-au strecurat și unele medicamente despre care se spune că ar vindeca diverse forme de cancer. În realitate, pe lângă că prețul lor este mare, ele reprezintă și un real pericol pentru sănătate.

Citește și: O nouă înşelătorie face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”

Medicamente pentru cancer, vândute de escroci online

În mediul online, au apărut mai multe reclame la medicamente, evident mincinoase, dar atrăgătoare pentru oamenii disperați care cred că pot vindeca o afecțiune atât de gravă cu niște simple pilule. Escrocii ce crează aceste anunțuri și comercializează ilicit medicamentele le promit oamenilor că pastilele, ce pot vindeca nu doar cancerul, ci și alzheimer sau afecțiuni cardiace, sunt foarte eficiente și de încredere. Unele persoane cer sfatul specialiștilor, însă abia după ce au urmat tratamentul aparent „miraculos”.

„Sute de mii de oameni au început să audă. Surditatea a dispărut”/ „Vă vindecă toate durerile arteriale în trei zile”/ „Scapă de cancer cu o singură pastilă”, sunt câteva dintre reclamele mincinoase care circulă în mediul online.

Reclamele înșelătoare sunt promovate în mediul online, iar cei interesați sunt direcționați către un website unde sunt expuse medicamentele. Această escrocherie poate avea efecte grave, atât financiar, mai ales că banii nu mai pot fi recuperați, nici după alertarea autorităților, cât și din punct de vedere al sănătății. Prețurile sunt, de asemenea, destul de mari, ajungând să plătească și 900 de lei, sub asigurarea că aceste pastile sunt aprobate de Ministerul Sănătății.

„Tratamentul trebuie să dureze până la maximum patru luni, iar după efectuarea tratamentului complet, efectul va dura şapte, opt ani. Sunt foarte sigure, sunt testate, sunt aprobate microbiologic. De sistemul sanitar, de Ministerul Sănătăţi”, precizează unul dintre escroci.

Un bărbat de 55 de ani a apelat la un astfel de produs în speranța că se va vindeca din cancer. Din păcate, nu doar că a suferit o pagubă financiară, dar i s-a și agravat starea de sănătate.

„Un bărbat în vârstă de 55 de ani care a fost diagnosticat cu cancer pulmonar a dat peste un produs care a promis vindecarea tuturor tipurilor de cancer. După luni de zile în care şi-a administrat acest supliment boala avansase destul de considerabil”, a declarat Fabius Antal, specialist wellbeing, potrivit Observator News.

Pentru a avea credibilitate în fața oamenilor, escrocii se folosesc și de imaginea persoanelor publice, specialiști de renume care ar recomanda aceste medicamentele. Printre ei se numără și Mihail Pautov, medic și prezentatorul emisiunii de sănătate, Medicool. Acesta a acționat deja și pe cale legală, în speranța că acest fenomen va fi stopat.

„Vedem aici o reclamă care are marca Medicool pe ea și pare că eu fac o reclamă la ceva de slăbit, la niște pastile de slăbit pe care eu niciodată nu le-aș promova. Am sesizat Parchetului în nenumărate cereri, am primit număr de înregistrare și cazul nu a fost niciodată soluţionat”, a afirmat medicul Mihail Pautov.

De asemenea, escrocii s-au folosit și de imaginea medicului Monica Pop. Specialistul le-a transmis oamenilor să aceste medicamente nu sunt aprobate de specialiști și pot fi foarte periculoase pentru sănătate.

„Aceste reclame sunt crime cu premeditare. Eu sunt medic oftalmolog. Cum e posibil să se facă reclame în numele meu pentru cistită, pentru pneumologie, pentru ştiu eu, toate specialităţile? Sunt nişte produse inexistente în mod normal. Nu au niciun fel de aprobare de nicăieri, sunt toxice şi foarte periculoase şi bieţii oameni cumpără pentru că ei cred”, a declarat medicul Monica Pop.

Peste 5.000 de videoclipuri care promovează medicamente false sunt postate anual pe internet. Această afacere ilegală face sute de victime, iar specialiştii în securitate cibernetică au precizat că reclamele mincinoase se pot înmulți.

Citește și: Noua metodă de înșelătorie care te poate lăsa fără niciun ban în cont. La ce să fii foarte atent când intri pe mail