De multe ori, distanța la care vecinii își amplasează gardul și pomii unul de hotarul celuilalt, poate fi un motiv de conflict. De curând, Senatul a aprobat un nou proiect de lege care stabilește concret regulile după care pot fi plantați pomii în curțile românilor, potrivit spynews.ro.
La momentul actual, românii își pot planta pomii fructiferi în grădini și curți, dar și în terenuri extravilane, la doi metri distanță de gardul vecinului. Au fost stabilite concret regulile după care pot fi plantați copacii în curțile românilor
Potrivit unui proiect legislativ adoptat de Senat, limita de doi metri față de gard sau răzor pentru plantarea pomilor fructiferi în grădini și curți, dar și în terenuri extravilane, nu se va aplica pomilor mai mici de doi metri.
De asemenea, printre criteriile autorizării tăierii nucilor răzleți și castanilor comestibili se va număra și amplasarea acestora lângă construcții, pe care le periclitează, și în curțile construcțiilor, unde sunt pregătite alte lucrări, mai scrie sursa anterior menționată.
Proiectul aprobat de Senat introduce însă o excepție în ceea ce privește distanța de plantare a pomilor fructiferi din categoria celor răzleți față de limita proprietății vecinilor. În prezent, potrivit legii, plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți în grădini și curți, precum și în terenurile din extravilan se face respectându-se distanțele față de limita proprietății vecinilor, astfel: la 2 m de răzor sau gard, copaci cu talie mică și la cel puțin 3 m de răzor sau gard, copaci cu talie mare.
Potrivit informațiilor, conform proiectului adoptat de senatori, în cazul primei situații vor fi exceptați copacii „mai mici de 2 metri”.
Proiectul aprobat de Senat introduce noi criterii pentru autorizarea tăierii nucilor răzleți sau castanilor comestibili.
– sunt amplasați lângă construcții și pun în pericol integritatea acestora;
– sunt situați într-un perimetru cu destinația ”curți construcții” unde urmează să se amplaseze construcții sau să efectueze diferite lucrări de amenajare.
Pentru a intra însă în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.
Iată care sunt, în prezent, criteriile care stau la baza documentației în vederea autorizării tăierii nucilor răzleți/castanilor comestibili :
1. sunt îmbătrâniți și prezintă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;
2. sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale;
3. sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere.
Vezi și: Proprietarii de terenuri agricole din România sunt mai bogați! Prețul pe hectar a crescut