TikTok a devenit recent aplicația de care se teme lumea. Platforma îndrăgită de foarte multe persoane poate colecta date personale despre utilizatorii săi și chiar și despre locul unde se află în acel moment, a informat antena 3 CNN.
Citește și: TikTok interzisă? Platforma celebră este investigată de FBI, după ce a fost utilizată pentru spionaj
Potrivit unui studiu realizat de echipa Antena 3 CNN, s-a descoperit, de fapt, care sunt datele principale colectate de aplicația socială și ce explicații dau specialiștii.
1. Colectăm Conținutul utilizatorului prin preîncărcare. În momentul în care utilizatorul acceptă să i se acceseze folderul media, atunci tot conținutul este urcat pe TikTok, inclusiv pozele și filmările făcute cu aplicația.
2. Colectăm conținut (precum text, imagini și videoclipuri). Tot ce copiați în clipboard, indiferent dacă este de pe TikTok sau nu, platforma coletează tot.
3. Colectăm informații despre locație. Dacă utilizatorul a acceptat să i se acceseze locația, platforma va putea identifica magazinele, punctele de interes și va știi în mod constant unde se află, cu ce prieteni se întâlnește și când, acest lucru dacă și ei au acceptat să i se acceseze locația.
4. Mesajele directe. Orice mesaj direct trimis sau primit se colectează de către TikTok. Așa își dau seama să blocheze un spam, o infracțiune pentru protejarea utilizatorilor.
5. Colectăm anumite informații despre dispozitiv și conexiunea la rețea. Când aplicația este accesată, platforma identifica sursa de internet, modelul dispozitivului, adresa IP, limba sistemului, mai exact, orice apăsare de taste este înregistrată de TikTok.
6. Colectăm informații legate de service. Specialiștii TikTok știu cât de bine merge telefonul de pe care este utilizată aplicația, câtă baterie are, ce semnal există la telefon, chiar și unde se află utilizatorul atunci când nu are semnal.
7. Colectăm automat informații despre locația dumneavoastră aproximativă. Chiar dacă nu este acceptată accesarea locației, specialiștii tot pot depista locația pe baza IP-ului, dacă utiliztorul este conectat la internet.
8. Funcții și caracteristici ale conținutului. Platforma poate identifica ce se află într-o imagine sau video și le cooiază în server. Așa își pot da seama unde se află utilizatorii, unde merg, cu cine vorbesc și ce vorbesc, se arată în Politica de confidențialitate a TikTok.
Shou Zi Chew, șeful TikTok, a fost audiat în Congresul american și a încercat să convingă congresmenii că aplicația este utilizată de 150 de milioane de oameni americani și că nu se expun la niciun fel de pericol.
„Aplicația noastră este un loc în care oamenii pot fi creativi și curioși și unde aproape 5 milioane de întreprinderi americane, majoritatea întreprinderi mici, merg pentru a găsi noi clienți și pentru a-și stimula creșterea. Acum că TikTok a crescut, am încercat să învățăm lecțiile companiilor care ne-au precedat, în special când vine vorba de siguranța adolescenților. Deși marea majoritate a persoanelor de pe TikTok au peste 18 ani, iar una dintre dintre categoriile demografice cu cea mai rapidă creștere sunt persoanele de peste 35 de ani, am petrecut mult timp adoptând măsuri pentru a-i proteja pe adolescenți.
Acum, TikTok în sine nu este disponibil în China continentală. Avem sediul central în Los Angeles și în Singapore, iar în prezent avem 7.000 de angajați în SUA. Cu toate acestea, am auzit preocupări importante cu privire la potențialul de acces străin nedorit la datele din SUA și la potențiala manipulare a ecosistemului TikTok din SUA. Abordarea noastră nu a fost niciodată aceea de a respinge sau de a banaliza oricare dintre aceste preocupări. Le-am abordat cu acțiuni reale”, a susținut Shou Zi Chew.
Alte articole: Angajații au accesul interzis la TikTok. Reprezentanții aplicației au reacționat: „Suntem dezamăgiți de această decizie”