Luni seară, Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe contul de Facebook un video explicativ, în care transmitea șoferilor care sunt condițiile în care pot aplica folie pe geamurile mașinii, informează bugetul.ro. Atenție! Românii care nu respectă legea pot atrage o amendă uriașă și reținerea certificatului de înmatriculare.
Foliile auto sunt de mai multe tipuri și cu mai multe grade de blocare a luminii. Luni seară, MAI a publicat pe contul de Facebook un videoclip în care un polițist explică în ce condiții pot șoferii să aplice folie pe geamurile mașinii.
Din acest punct de vedere, agentul de poliție din videoclip spune că transparența foliilor de pe geamurile laterale din față trebuie să fie de cel puțin 70%. În același timp, polițistul relatează că românii pot folosi o folie mai închisă la culoare pe geamurile laterale din spate și pe lunetă, însă aceasta trebuie să fie omologată, dar mai mult decât atât, aplicată într-un atelier autorizat R.A.R. După ce este aplicată folia, atelierul trebuie să-i elibereze șoferului o declarație de conformitate și certificatul de garanție. În acest fel, românii pot dovedi că foliile sunt omologate.
Citește și despre: Poliția Română face noi achiziții de echipamente. Sindicatul Europol anunță că vor cumpăra 2.700 de brățări electronice și puști semiautomate cu lunetă
Polițistul atrage atenția: șoferii nu au voie să pună folie pe parbrizul mașinii, tocmai pentru că niciuna nu a fost certificată pentru a fi aplicată în zona menționată. Românii care nu respectă condițiile menționate pot atrage amenzi uriașe. Concret, șoferii care nu respectă legea pot fi sancționați cu până la 2.900 de lei. Mai mult decât atât, agenții de poliție pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii.
„Pe geamurile laterale din față, după aplicarea foliilor, transparența acestora trebuie să fie de cel puțin 70%. Poți folosi o folie mai închisă la culoare pe geamurile laterale din spate și pe lunetă cu condiția să fie omologată și aplicată într-un atelier autorizat R.A.R.
După aplicarea foliei, atelierul este obligat să-ți elibereze o declarație de conformitate și certificatul de garanție. Doar cu aceste documente poți dovedi că foliile sunt omologate.
Nu ai voie să pui folie pe parbrizul autovehiculului pentru că nicio folie nu a fost certificată pentru a fi aplicată pe parbriz”, a explicat polițistul în videoclipul postat pe pagina de Facebook MAI.
Vezi și: Șoferii primesc asigurări RCA mai ieftine timp de 3 ani! Care sunt categoriile beneficiare