- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție! O nouă înşelătorie îi vizează pe pensionarii din România. Escrocii profită de recalcularea pensiilor

15 Sep, 09:13 • Preda Silvia
Înșelătoria „fondul de pensii” încă face victime în România. Aceste fraude sunt create pentru a fura banii pensionarilor.
Atenție! O nouă înşelătorie îi vizează pe pensionarii din România. Escrocii profită de recalcularea pensiilor

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au anunțat că printre cele mai des întâlnite amenințări se numără și fraudele cu fondurile de pensii, „o problemă tot mai mare în peisajul financiar actual, care vizează persoanele aflate la vârsta pensionării”.

Aceste înșelătorii pot fi devastatoare, făcând să dispară chiar și economii adunate o viață întreagă.

Fraudele cu fonduri de pensii folosesc diferite tactici, care pot fi adaptate profilului victimei.

Cele mai des întâlnite fraude cu fonduri de pensii includ:

  1. Frauda cu plata în avans a unui comision: Autorii cer bani în avans și promit profituri mari în viitor
  2. Scamurile de phishing: Atacatorii colectează informații personale sub pretextul unei nevoi legitime sau al actualizării conturilor, ceea ce duce la furtul direct de date
  3. Oferte de evaluare gratuită a fondurilor de pensii: Atacatorii se oferă să evalueze gratuit pensia ta pentru a găsi oportunități de investiții, apoi scammerii le recomandă victimelor să-și transfere fondurile către investiții riscante sau false și dispar
  4. Firme clonă: Șarlatanii păcălesc persoanele să investească în oportunități false. După ce primesc fondurile sau datele dorite, atacatorii dispar, arată bitdefender.ro.

Citește și: Aceste pensii vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare! Cine sunt pensionarii care trebuie să dea banii înapoi

Cum să evite pensionarii fraudele cu fonduri de pensii

O nouă înşelătorie îi vizează pe pensionarii din România
Cum să te ferești de fraudele cu fonduri de pensii

Specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender recomandă să verifici registrul Financial Conduct Authority (FCA) pentru a vedea dacă entitatea respectivă este legitimă.

E indicat, înainte de a lua orice decizie privind pensia, să consulți un consilier financiar independent.

Evită să dezvălui informații personale sau financiare fără să verifici identitatea părții care le solicită.

Folosește instrumentele de detecție a fraudelor: Serviciile specializate precum Scamio de la Bitdefender te pot ajuta să detectezi rapid tentativele de fraudă. Această soluție poate analiza orice text, mesaj trimis pe platformele de socializare, URL, e-mail, imagine sau chiar cod QR suspect și poate detecta dacă este o fraudă.

În momentul în care apar suspiciuni cu privire la o posibilă fraudă cu fonduri de pensii, ia măsuri imediate și raportează autorităților incidentul!

Vezi și: Motivul pentru care unii pensionari au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit. Explicațiile Casei de Pensii