Ce se întâmplă cu salariile românilor? Ministerul Finanțelor intenționează să aplice măsuri de impozitare suplimentară a angajaților cu salarii mari, a anunțat antena 3 CNN. Totodată, ministerul se mai gândește dacă aceste măsuri vor fi aplicate doar pentru cei de la stat sau vor fi vizați și angajații din mediul privat.
Într-o ședință în coaliție s-a pus problema de veniturile care depășesc salariul președintelui să fie impozitate suplimentar. Ministerul Finanțelor urmează să stabilească dacă această măsură poate fi aplicată doar la stat sau va trebui să fie suportată și de sectorul privat, tocmai pentru a putea fi constituțională, având termen de gândire de o săptămână.
În Guvern se discută intens despre subiectul care a speriat pe toată lumea. După lungi negocieri, liderii Coaliției au decis că nu vor avea loc tăieri salariale, dar nici angajări la stat.
Nicolae Ciucă a spus că până la noua lege a salarizării, acestea nu vor mai crește și se vor reduce cheltuielile cu bunuri și servicii cu 10%. De asemenea, și decizia cumulării pensiei cu salariul a fost din nou amânată, deoarece oficialii și-au dat seama că acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind motiv de neconstituționalitate.
Astfel, această amânare înseamnă schimbarea legii, iar cel responsabil este premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că este o problemă personală despre care nu poate face public nimic, doar în momentul în care situația va fi concretă.
„În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunţa la una dintre ele. Este o problemă personală, pe care o voi decide în momentul în care se va concretiza decizia”, a punctat premierul.
În proiectul Ordonanței de Urgență scria că beneficiarii acestui cumul: „Au obligația ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, să își exprime în scris opțiunea între suspendarea plății pensiei pe durata exercitării activității și încetarea raporturilor de muncă”.