- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție, se schimbă Codul Rutier! Noua lege pentru românii care merg cu bicicleta sau trotineta electrică

28 Jun, 19:46 • Fundeanu Madalina
Lege nouă pentru românii care merg cu bicicleta sau trotineta electrică. Codul Rutier s-a modificat!
Atenție, se schimbă Codul Rutier! Noua lege pentru românii care merg cu bicicleta sau trotineta electrică

Guvernul a modificat Codul Rutier 2024, printr-o nouă Ordonanță de Urgență. De acum, vor putea fi testate pentru alcool și droguri și persoanele care circulă cu bicicleta sau trotineta electrică, conform Antena 3 CNN.

Lege nouă pentru românii care merg cu bicicleta sau trotineta electrică. Codul Rutier s-a modificat!

În ședința de Guvern din 28 iunie 2024, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne. Anunțul a fost făcut de MAI printr-un comunicat de presă.

Așadar, La articolul 101 alineatul (1), punctul 8 respectiv după punctul 21, se introduce un nou punct, pct.22, cu următorul cuprins:

„Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat”.

Ai mai putea citi: Codul Rutier 2024. Categoria de români care poate obţine permisul auto fără a mai face şcoala de şoferi

Modificări în Codul Rutier
Modificări în Codul Rutier

De asemenea, în Codul Rutier au fost adăugate noi criterii în ceea ce privește stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, în funcție de caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

„Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății”, a transmis MAI în comunicatul de presă.

În situația în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată are dreptul de a solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În cazul acesta, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Vezi și: Modificări importante în Codul Rutier. Șoferii români care trebuie să-și schimbe permisul la 2 ani