Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a publicat noi imagini cu drumul expres care leagă Centura Oradei și Autostrada Transilvaniei. Acest drum expres este o componentă esențială pentru transportul din România și va asigura o ieșire mai rapidă din țară. De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că acest drum expres este doar o mică parte din ceea ce va fi o autostradă europeană de la Marea Baltică până la Marea Egee.
Noua secțiune de drum face joncţiunea dintre centura municipiului Oradea cu primul tronson, de 5,3 kilometri, realizat din Autostrada Transilvania, de la graniţa cu Ungaria, respectiv Biharia – PTF Borş II. „Ciotul” de autostradă este deschis din anul 2020.
Vezi și: Sorin Grindeanu dă de pământ cu CNIR: „Nu se mai poate așa! Nu sunt în stare”
„Am revenit pe șantierul drumului expres care leagă Centura Oradei și Autostrada Transilvaniei #A3, primul șantier de drum de mare viteză pe care l-am finalizat anul acesta, pentru care, de astăzi, a început procedura de recepție la terminarea lucrărilor.
Darea în trafic a celor 19 km aferenți acestui drum expres va avea loc imediat după finalizarea recepției:
Acest proiect a cuprins execuția a:
18,96 km lungime traseu, între sensul giratoriu Calea Sîntandrei și Biharia
3 noduri rutiere
9 pasaje
3 poduri
31 podețe
Valoarea contractului este de 670 milioane lei, fără TVA, iar sursa de finanțare a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile dedicate dezvoltării infrastructurii rutiere.
Ritmul susținut al acestui constructor a încadrat finalizarea lucrării în termenul contractual, constructorul fiind un exemplu de „AȘA DA”, reușind până la această lucrare să finalizeze trei proiecte înainte de termenul contractual. 1) Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei, 2) secțiunea Ungheni – Târgu-Mureș a Autostrăzii A3, 3) Lotul Chețani – Câmpia Turzii de pe A3.
Studiul de Fezabilitate a fost realizat în parteneriat cu autoritățile locale bihorene, fiind primul de acest fel din România. Mulțumesc domnului Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și domnului Florin Birta, primarul orașului Oradea dar și colegului Adrian Foghis pentru buna colaborare în implementarea acestui proiect important pentru traficul rutier din zonă!”, scrie Ionel Irinel Scrioșteanu.
De altfel, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat la finele săptămânii trecute, pe şantierul drumului de legătură Oradea – Autostrada Transilvania, că săptămâna viitoare vor avea loc procedurile de recepţie, iar pe 28 martie se va drumul la circulaţia rutieră. Așadar, promisiunile au fost duse la bun sfârșit. Oficialul a mai ținut să transmită că acest drum vine ca o continuare la Drumul expres Arad-Oradea, ale cărui trei loturi sunt în licitaţie, într-o imagine mai amplă a rutei internaţionale de la Marea Baltică la Marea Egee.
„În prezent avem în licitaţie toate cele trei loturi de la Oradea la Arad, apoi venim cu Autostrada 1 Arad – Timişoara, şi până la sfârşitul anului vom semna şi vom da câştigătorii şi la Timişoara-Moraviţa. Cel mai scurt drum de la Marea Baltică la Marea Egee este cel care pleacă de la Gdansk, Varşovia, Cracovia, Kosice, Debreţin, Oradea, Arad, Timişoara, Moraviţa, Belgrad, Salonic. Dacă vrem să facem acest drum şi să treacă pe la noi, trebuie să ne mişcăm foarte, foarte repede. Şi asta facem. Urmează ca Serbia să facă şi ei cei circa 50 de kilometri de drum”, a precizat ministrul Grindeanu.
Poți citi pe această temă și: Marcel Ciolacu dă vestea cea mare despre Autostrada Moldovei A7. „Până la sfârșitul anului vom deschide circulației”