Pe măsură ce banking-ul și tranzacțiile online ne sunt tot mai la îndemână, securitatea dispozitivelor pe care le folosim este esențială, iar codurile PIN sunt o parte crucială a sistemelor de autorizare și securizare a acestora. De la cardurile bancare la conturile online, codurile PIN sunt o barieră vitală împotriva celor care vor să ne fure banii și informațiile. Cu toate acestea, mulți dintre noi se pun în pericol prin alegere unor coduri PIN slabe și ușor de ghicit, notează Playtech.
Specialiștii din domeniu au analizat această situație și au dezvăluit că cele mai frecvente coduri PIN sunt, în general, și cele mai ușor de spart. Clasicele „1234” și variantele cu cifre repetate, precum „0000”, „1111”, „2222”, sunt printre primele opțiuni încercate de hackeri. Acestea sunt ușor de ghicit și reprezintă un risc major pentru securitatea banilor și informațiilor noastră.
Care sunt cele mai ușor de „spart” coduri PIN:
Te-ar putea interesa și: Românii sunt expuşi riscului de fraudă bancară. BRD și CEC Bank, folosite în tentative de înşelăciune
Din fericire, există și combinații de coduri PIN mai sigure, dar mai puțin folosite. Acestea sunt aleatorii și mai greu de ghicit pentru cei care vor să ne facă rău. În ultimii ani, combinația „8068” a fost identificată ca fiind printre cele mai puternice.
Pentru a vă proteja conturile și fondurile, este important să evitați utilizarea codurilor PIN comune și slabe. Optați pentru combinații aleatoare și greu de ghicit, iar înlocuirea codului în mod regulat poate oferi o securitate suplimentară, ne explică experții.
De asemenea, este esențial să nu folosiți informații personale, cum ar fi data nașterii, ca și cod de securitate. Chiar dacă este ușor de reținut, această practică crește riscul de fraudă în cazul în care hackerii obțin aceste informații.
Modul în care ne alegem codurile pot fi o formă suplimentară de securitate sau, dimpotrivă, o vulnerabilitate suplimentară. Optând pentru combinații sigure și evitând cele comune și slabe, putem contribui la protejarea conturilor noastre și la prevenirea fraudelor financiare.
Citește și: Alertă în sistemul bancar: Clienții unei bănci de top din România, ținte ale unei noi scheme de fraudă