MADR a dat drumul la fonduri! Ce fermieri vor beneficia de cele peste 181 de milioane de lei ajutor de stat.
Sunt vești de-a dreptul execelente de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Instituția a alimentat deja conturile Direcțiilor Agricole Județene cu fondurile necesare pentru plata beneficiarilor sprijinului aferent ciclului I de producție la tomate. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat oficial de presă.
Citește și: Se construiește o nouă autostradă. Sorin Grindeanu: „ Nu am emoții că vom avea întârzieri”
Sprijinul oferit și anul acesta de MADR este oferit prin intermediul schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spatii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
„Astfel, suma de 181.095.247,20 lei va ajunge în conturile a 24.472 beneficiari din toate județele țării”, se precizează în comunicatul transmis de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării.
Potrivit reprezentanților MADR, În topul județelor cu cei mai mulți beneficiari se află județul Olt cu 7.923 cultivatori, urmat de județul Galați cu 6.651 producători și de județul Dolj, cu 2.071 agricultori.
Mai mult, în anul 2024 a fost consemnat un nou record. Numărul persoanelor interesate de accesarea acestui program a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2017 și până în prezent, semn că tot mai mulți fermieri necesită sprijin de la MADR.
Pe marginea acestui subiect, ministrul Agriculturii susține că, începând de anul viitor, se dorește diversificarea programului tomata, astfel încât ajutorul să fie acordat pentru toate legumele cultivate în spații protejate, cu condiția ca jumătate din suprafață să fie cultivată cu tomate.
Fermierii care se ocupă de cultivarea legumelor în sere pot primi un sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați.
În România, acest ajutor este oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Se întâmplă prin intermediul programului destinat culturii de tomate. Agricultorii sunt încurajați să își depună cererile în această perioadă. Ei mai pot face acest lucru până pe data de 16 mai 2024. Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale îi informează pe cultivatorii de legume că solicitările pentru programul destinat culturii de tomate trebuie depuse la Direcțiile Agricole Județene.
Citește și: Pensiile vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”