Bogdan Aurescu a discutat cu aproape fiecare ministru de externe din țările UE cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, obiectivul prioritar al țării în acest moment. Ne bazăm pe voturile pozitive ale țărilor membre și pe decizia acestora, scrie stirpesurse.ro.
„Evident, am discutat cu omologii mei, în primul rând, despre obiectivul prioritar al României de aderare la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp posibil. Am mulţumit Franţei şi Olandei pentru sprijinul lor de până acum şi pentru abordarea extrem de constructivă, dar şi pentru dorinţa de implicare foarte activă în demersurile de susţinere a României în perioada următoare.
De altfel, şi Declaraţia scrisă, pe care am semnat-o ceva mai devreme, reflectă acest sprijin puternic şi, de aceea, le mulţumesc încă o dată colegilor mei”, a declarat ministrul de Externe.
Acesta a mai precizat că a evidențiat și de această dată că așteptarea României de a adera la Schengen este pe deplin justificată, fiind considerată de către partenerii europeni și instituțiile din UE ca fiind expresia unui efort puternic făcut în ultimii ani.
„De altfel, gradul de pregătire al ţării noastre a fost confirmat şi de misiunile de experţi care au avut loc în România, în octombrie şi în noiembrie. De asemenea, aş vrea să vă spun că, după cum aţi văzut, în ultima perioadă am discutat cu foarte mulţi omologi ai mei.
Aş spune că am discutat cu peste două treimi dintre colegii care reprezintă state membre ale Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, state membre Schengen, deci cei care votează pentru aderarea României. Toţi aceşti colegi au exprimat sprijinul lor puternic pentru aderarea României şi dorinţa de a se implica, pentru că este vorba nu doar despre un dosar care interesează România, ci este vorba despre un dosar care interesează Uniunea Europeană în întregul său, fiind vorba aici despre aplicarea concretă a principiului unităţii şi a principiului solidarităţii europene”, a completat Aurescu.
Mai citește și: Alertă de Gripă Aviară la cel mai mare producător român! DSVSA, plan roșu pentru izolarea focarului
Bogdan Aurescu a punctat nivelul de securitate pe care țara noastră îl poate crește odată cu aderarea la spațiul de liberă circulație, dar și că România va continua să fie parte a soluției de consolidare. Acest lucru a fost consemnat și în Declarația semnată astăzi de Ministrul român.
„România are o abordare constructivă privind susţinerea adoptării şi implementării, la nivel european, de măsuri care să combată concret fenomenul migraţiei ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, care trebuie să fie întărite. Aceasta este poziţia României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen şi evoluţiile la nivel european în materie de migraţie ilegală.
Am informat cu privire la discuţiile cu Preşedinţia suedeză, cu ministrul de externe Billström, care şi-a exprimat angajamentul extrem de constructiv şi activ de a contribui, printr-un proces de consultări lansate în perioada următoare, la identificarea de soluţii constructive, care să ducă la adoptarea deciziei de aderare la Schengen.
De asemenea, am informat cu privire la discuţiile avute cu omologul meu austriac, cu privire la deschiderea pe care o avem pentru o cooperare care să ducă la identificarea de soluţii, pentru un plan de lucru care să ajungă să răspundă acestui obiectiv pe care România îl are”, a mai completat Bogdan Aurescu.
Informează-te și în legătură cu: Franța promite intrarea României în Schengen. Întâlnire de ultimă oră! Klaus Iohannis și ministrul francez de externe, la Cotroceni.