Aurul atinge un nou prag neașteptat. Prețurile aurului, argintului și platinei au atins niveluri record în acest an, iar analiștii sugerează că această tendință ar putea continua, conform CNBC.
Creșterea semnificativă a prețurilor metalelor prețioase a fost alimentată miercuri de datele privind inflația din SUA, care au fost sub așteptări. Aceste date au sporit șansele de reducere a dobânzilor de către Rezerva Federală în viitorul apropiat. Prețurile aurului au atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, în timp ce argintul a ajuns la cea mai înaltă valoare din ultimii trei ani, iar platina a urcat la un vârf de aproape un an.
Prețurile spot ale aurului au scăzut ușor joi, tranzacționându-se în jurul valorii de 2.382 USD pe uncie, după ce au închis la cel mai înalt nivel din 19 aprilie în sesiunea precedentă. Metalul galben a înregistrat în mod repetat maxime istorice în ultimele săptămâni.
Între timp, prețurile spot ale argintului au scăzut cu 0,5%, tranzacționându-se la aproximativ 29,54 USD pe uncie. Argintul, adesea denumit „vărul mai sărac” al acestui metal prețios a atins pentru scurt timp 29,73 USD uncia miercuri, marcând cel mai ridicat nivel intraday din februarie 2021. Prețurile platinei pentru livrarea în iulie au crescut cu 0,7% joi, ajungând la 1.077 USD pe uncie, extinzând câștigurile după sesiunea de miercuri și înregistrând o creștere de peste 2,4%.
Citește azi și: Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări
Estimările experților
Analiștii de la Saxo Bank au indicat într-o notă de cercetare recentă că prețurile aurului ar putea atinge curând 2.400 de dolari pe uncie, argintul ar putea urca până la 30 de dolari, iar platina ar putea ajunge la 1.130 de dolari. În mod similar, analiștii de la ROTH Capital Partners anticipează o creștere și mai mare a prețurilor aurului și argintului în lunile următoare.
JC O’Hara, strateg tehnic șef la ROTH Capital Partners, a declarat într-o notă de cercetare publicată duminică că prețul aurului „pare acum să se îndrepte spre noi maxime și să depășească nivelurile înregistrate în aprilie. Putem stabili un preț țintă de creștere tehnică la 2.600 USD”. Pentru argint, O’Hara a spus că, dacă prețurile pot depăși 30 de dolari, „vor întâmpina puțină rezistență până în zona de 35-37 de dolari”.
Abordare prudentăAurul, considerat adesea un „refugiu sigur” în perioade de incertitudine financiară, a fost pe o pantă ascendentă de la sfârșitul anului 2022, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor și a unui dolar american relativ puternic. Prețurile aurului și ale argintului tind să aibă o relație inversă cu ratele dobânzilor. Un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate afectează în mod obișnuit cererea pentru aur și argint, deoarece aceste metale nu plătesc dobândă, făcându-le mai puțin atractive comparativ cu investițiile care generează dobândă, cum ar fi obligațiunile.
Cu toate acestea, nu toți experții sunt de părere că prețurile metalelor prețioase vor continua să crească. Ewa Manthey, analist de mărfuri la banca olandeză ING, a declarat într-o notă de cercetare publicată la începutul acestei luni că prețurile aurului ar putea scădea în acest trimestru, „pe măsură ce Fed își continuă abordarea prudentă, iar geopolitica este deja reflectată în prețul actual”.Manthey a adăugat că ING se așteaptă ca prețul aurului să fie, în medie, de aproximativ 2.250 USD pe uncie în al doilea trimestru, cu o medie de 2.218 USD în 2024. Banca a indicat anterior că prețurile aurului ar putea atinge un vârf de 2.300 de dolari în ultimele trei luni ale anului.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile