Preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, spune că pentru expoziţia de la Drents Museum, de unde au fost furate pese din Tezaurul României, nu a existat un HG, conform Ordonanţei promovate chiar de ministrul Culturii, el adăugând că Raluca Turcan trebuie să dea urgent câteva explicaţii.
”Legat de tragedia furtului tezaurului dacic din Olanda, avem acum informaţii pe care ieri nu le aveam. În 3 august 2023, D-na ministru Raluca Turcan a promovat OUG Nr 27 care instituie obligaţia promovării unui HG pentru organizarea unor asemenea expoziţii”, a scris Romaşcanu într-o postare pe Facebook.
Ordonanţa 27 din 3 august 2023 pentru completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil prevede: ”Pentru organizarea unor expoziţii în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaţionale de către instituţiile publice muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situaţia în care sunt implicate mai multe autorităţi şi instituţii publice”.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat luni că nu a existat o Hotărâre de Guvern pentru scoaterea obiectelor dacice parte ale Tezaurului României, din ţară, pentru expoziţia din Olanda.
Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, afirmă luni că a luat notă de „tentativa jalnică de politizare” a furtului din Olanda, derulată de fostul ministru PSD al Culturii, Lucian Romaşcanu, ea precizând că ministrul nu se ocupă cu paza expoziţiilor din străinătate.
”Am luat notă de tentativa jalnică de politizare a furtului din Olanda, derulată de fostul ministru PSD al Culturii, Lucian Romaşcanu. Uman, pot să înţeleg frustrarea lui Lucian Romaşcanu că după ce nu a mai fost ministru am reuşit deblocarea multor proiecte restante, între care schema de sprijin pentru cinematografie, precum şi multe alte proiecte benefice pentru oamenii de cultură din România. Însă afirmaţiile fără acoperire pe care le face nu pot să rămână fără un răspuns”, scrie Turcan într-o postare pe Facebook.
”Contractul dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents este foarte clar din acest punct de vedere, şi el reglementează precis obligaţiile juridice legate de asigurarea securităţii exponatelor. Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea, în 2023, se referă la necesitatea unei hotărâri de guvern dacă sunt implicate MAI MULTE autorităţi şi instituţii. Acest paragraf a fost introdus pentru a reglementa implicarea unor instituţii militare, de exemplu, în transportul exponatelor, cum a fost cazul expoziţiei de la Roma”, arată Raluca Turcan.
Fostul ministru mai declară că singura instituţie implicată în proiectul realizat cu Muzeul din Drents este MNIR aflat în subordinea Ministerului Culturii.
”Este regretabil ca un prim ministru să dea informaţii manipulatoare despre un fost membru al cabinetului său, doar pentru a acoperi NIMICUL din mandatul unui prieten, Lucian Romaşcanu. Suntem într-o coaliţie de guvernare şi este profund dăunător şi imoral ca un partener, cu premier în funcţie, să instrumenteze un linşaj la adresa unui fost ministru PNL. Am încredere totală că adevărul va ieşi la suprafaţă ca uleiul deasupra apei. Doar hoţii trebuie să se teamă!”, a mai spus Raluca Turcan.