- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Austria ar putea ceda în ceea ce privește aderarea României la Schengen. „În acest moment toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile”

05 Dec, 10:32 • Fundeanu Madalina
Există șanse ca Austria să permită aderarea României la Schengen. În prezent, toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile, iar acest aspect este „îmbucurător” și oferă „o oarecare speranță”.
Austria ar putea ceda în ceea ce privește aderarea României la Schengen. „În acest moment toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile”

Din momentul în care Austria a blocat în mod complet neașteptat aderarea României și Bulgariei la Schengen, oamenii de la București sunt furioși. Acum, însă, există semne că Viena ar putea ceda, notează Der Standard, conform profit.ro.

Există șanse ca Austria să permită aderarea României la Schengen?

La București există speranțe minime că Austria ar putea renunța la veto-ul împotriva aderării la Schengen. În presă s-a scris despre cancelarul federal Karl Nehammer care l-a felicitat pe premierul român Marcel Ciolacu cu ocazia zilei sale de naștere, pe 28 noiembrie, iar gestul a fost văzut ca fiind unul promițător. De atunci se vorbește despre un dezgheț între Viena și București. La un an de la veto-ul Austriei, care a fost o surpriză pentru România, există cel puțin semne că lucrurile se îndreaptă spre bine.

Europarlamentarul român conservator Rareș Bogdan, membru al Partidului Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, declară pentru Der Standard că „în acest moment toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile”. Acest lucru este „îmbucurător” și oferă „o oarecare speranță”.

„Este un pas important având în vedere că aceste legături fuseseră deja înghețate pentru o perioadă de timp după 8 decembrie 2022”.

Unul dintre scenarii este o aderare treptată a României și Bulgariei. Controlul pașapoartelor ar putea fi efectuat inițial în aeroporturi, în jurul lunii martie 2024, iar apoi, poate după alegerile din Austria, la frontierele naționale. Ceea ce este acum crucial este modul în care Parlamentul olandez va reacționa la raportul Comisiei Europene privind Bulgaria.

Spre deosebire de Austria, Olanda s-a opus anul trecut doar aderării Bulgariei, dar nu și celei a României. Mai târziu, Olanda a inițiat o misiune a Comisiei Europene în Bulgaria. Aceasta va prezenta în curând un raport care, potrivit diplomaților, va fi pozitiv.

Citește și: România ar putea intra anul viitor în programul Visa Waiver. Marcel Ciolacu: „România va pune capăt dependenței energetice și va deveni la rândul său un furnizor în regiune”

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

Dacă parlamentul olandez va ridica veto-ul împotriva Bulgariei în zilele următoare, Austria va rămâne singură cu poziția sa de veto. Atunci, Austria și-ar putea da acordul pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen, „în tăcere”, doar în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al statelor UE, adică fără reuniuni politice majore.

Pe de altă parte, România și Bulgaria ar răspunde solicitării Vienei de a opri fluxurile de migrație la frontiera lor comună. Într-un alt scenariu posibil, o reuniune a miniștrilor de interne și de justiție din UE ar putea fi convocată pe 20 și 21 decembrie sau pe 27 și 28 decembrie, iar Viena ar putea accepta acolo o aderare treptată. Președintele român Klaus Iohannis ar milita, totodată, pentru o astfel de dată specială. Ca și Nehammer, Iohannis face parte din PPE.

Ministerul de Interne de la Viena nu dorește să știe nimic despre asta pentru moment.

„Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține. Unsprezece state Schengen efectuează în prezent controale la frontierele interne, Bulgaria este un punct de intrare important pentru migranți”, a declarat un purtător de cuvânt, insistând asupra veto-ului.

Chiar și în acest caz, problema Schengen a fost eliminată de pe agenda summitului miniștrilor de interne și de justiție care are loc marți. În urma summitului  șefilor de stat și de guvern din UE din 14 și 15 decembrie, unde se vor lua deciziile importante din punct de vedere politic, s-ar putea deschide atunci o nouă fereastră.

„Nu este exclus un summit special după aceea, așa cum nu este exclusă nici o decizie de vot în primele luni ale anului 2024”, declară parlamentarul european Rareș Bogdan.

Acesta face referire și la planul de aderare treptată la Schengen.

„Discutăm totul și prezentăm argumente. Este important pentru noi să intrăm în spațiul Schengen în 2024”.

Diplomații au presupus că aderarea deplină la Schengen nu va fi posibilă înainte de alegerile din Austria din toamna anului 2024, dar probabil că va fi posibilă până la sfârșitul anului 2024.

Vezi și: Curtea de Apel a „întors” decizia CNSC pentru modernizarea Gării de Nord! Constructorul Erbașu trebuie să achite 15.000 de lei câștigătorului licitației!

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...