Austriecii continuă să facă probleme românilor. Cel mai mare producător de hidrocarburi din țara noastră, OMV Petrom, nu vrea să achite contribuția de solidaritate. OMV susține că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă deoarece nu îndeplinește anumite criterii.
„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186i publicată în dată de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, precizează compania.
Ai mai putea citi: Austria pune mai mult preț pe Norvegia! OMV şi partenerii săi vor investi 921 de milioane de dolari într-un zăcământ de gaze
Conform unui comunicat de presă emis către acționari, compania susține oficial faptul că, pentru primele 9 luni ale anului ce tocmai s-a încheiat, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit.
Mai exact, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului anterior. Conform specialiștilor din domeniu, rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 ale OMV Petrom vor fi publicate pe 2 februarie 2023. Statul român a impus cea de-a treia contribuție de solidaritate ca mărime din UE, de 60%, chiar dacă Regulamentul european prevedea un nivel minim de 33 de procente.
OMV Petrom S.A. este cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Electricitate.
Ai mai putea citi: Cancelarul austriac, criticat dur de presa austriacă, din cauza refuzului oferit României în procesul de aderare la Schengen