A trecut mai bine de o lună de când Austria nu a votat aderarea României la Schengen, iar disputele continuă. Cancelarul austriac este în continuare reținut cu privire la șansele pe care le are țara noastră să finalizeze „procesul” Schengen.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a vizitat granița bulgaro-turcă în contextul dosarului Schengen de unde a făcut declarații care vizează inclusiv România, conform știripesurse. El a explicat de ce nu a acceptat să voteze în favoarea Bulgariei și României în ședința consiliului JAI din 8 decembrie 2022.
„Este clar că vetoul nostru Schengen nu este îndreptat împotriva unei țări, dar că spațiul Schengen nu funcționează și nu poate fi extins în acest moment. Pentru a putea redeschide frontierele interne, Bulgaria trebuie să fie sprijinită în protejarea efectivă a frontierelor externe”, a spus Nehammer.
Cu toate acestea, cancelarul a explicat că Austria și-a promis sprijinul pentru Bulgaria, oferind două miliarde de euro din bugetul UE pentru protecția frontierelor. Cancelarul susține că „Austria este alături de Bulgaria”, însă de România nu pomenește nimic, lăsând să se înțeleagă faptul că nu are un răspuns pozitiv în cazul țării noastre. Paradoxal, bulgarii deja au primit o oarecare dată de aderare la Schengen, fiind vorba despre 1 octombrie, în timp ce România nu a primit nicio informație.
„Am promis sprijinul nostru pentru cererea primului ministru pentru Bulgaria de 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru protecția frontierelor. La următoarea EUCO vom continua să milităm pentru consolidarea protecției frontierelor externe și lupta împotriva migrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria, cerând Comisiei UE să furnizeze 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru protecția frontierelor. Este vorba despre crearea securității pentru întreaga UE prin consolidarea frontierei externe”, a mai adăugat cancelarul.
„Austria și Bulgaria sunt strâns legate la mai multe niveluri și, în special, sunt parteneri în lupta comună împotriva migrației ilegale, a contrabandei și a traficului de persoane”, a conchis Karl Nehammer.
Te mai poate interesa: După scandalul Schengen, un sediu OMV România se închide