- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Austria rămâne de neclintit. Guvernul lui Karl Nehammer nu acceptă intrarea României în Schengen. „Este dreptul fiecărui stat”

26 Jul, 21:12 • Lupu Alexandra
Austria nu-și schimbă decizia. Guvernul lui Karl Nehammer se opune în continuare aderării României la Schengen.
Austria rămâne de neclintit. Guvernul lui Karl Nehammer nu acceptă intrarea României în Schengen. „Este dreptul fiecărui stat”

România mai are de așteptat! Aderarea statului român la spațiul Schengen este încă un obiectiv greu de îndeplinit, tocmai pentru că Austria este de neclintit. Guvernul lui Karl Nehammer nu-și schimbă decizia, informează stiripesurse.ro.

Austria se opune aderării României la Schengen

Guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer este de neclintit. Executivul austriac nu este de acord cu intrarea României în spațiul Schengen. Austria invocă mai multe probleme de securitate pentru a-și motiva poziția. Guvernul austriac spune că este datoria fiecărui stat să-și apere interesele naționale.

„Este dreptul și datoria fiecărui stat membru să-și apere interesele naționale”, a precizat guvernul austriac.

Vezi și: A fost confirmată singura lună în care România ar putea intra în dezbaterea JAI pentru Schengen, dar Austria continuă „războiul”. Europarlamentar: „Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția”

Cancelaria Federală din Viena spune că România primește un răspuns negativ, în ceea ce privește intrarea în Schengen, tocmai pentru că protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene nu funcționează. Totul se întâmplă în contextul în care autoritățile statului român considerau că țara noastră va adera la Schengen până la sfârșitul anului 2023. Austria se opune în continuare.

În urmă cu puțin timp, un europarlamentar a deschis Cutia Pandorei: el a afirmat că România ar mai avea o șansă să adere la Schengen în 2023, însă sunt șanse mari ca Austria să se opună din nou. Nicu Ștefănuță a explicat că statul român și-ar mai putea încerca „norocul” în luna decembrie a acestui an.

Schengen
Schengen

Concluzia a venit în urma dezbaterii publice a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European. Eurodeputații au dezbătut tema aderării României și Bulgariei la Schengen, în prezența oficialilor din Comisia Europeană. Potrivit europarlamentarului, șansa României de a adera la Schengen în decembrie depinde inclusiv de alegerile din 23 iulie din Spania și de alegerile din toamnă din Olanda.

„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna și mai mult procesul aderării României, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda – înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privința aderării.

Va depinde de fonduri și mai multe pentru întărirea frontierelor. La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerință suplimentară spusă atât direct dar și indirect. Șansa va depinde și de acțiunea Guvernului României. Problema rămâne în continuare la Viena.

Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția, în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut. Cel mai important este ca Guvernul României, președintele României să-și facă treaba în mod profesionist”, spune Ștefănuță.

„Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România și Bulgaria sunt ținute înafara spațiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislație. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condițiile – nu de ieri, ci de 11 ani.

Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislația europeană”, a declarat Nicu Ștefănuță în cadrul dezbaterii de ieri din Comisia pentru Petiții.

Citește și despre: România acuză Austria la Bruxelles de discriminare / Statul ostil României, considerat drept cel mai neprietenos din lume, potrivit celui mai recent studiu

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci