România mai are de așteptat! Aderarea statului român la spațiul Schengen este încă un obiectiv greu de îndeplinit, tocmai pentru că Austria este de neclintit. Guvernul lui Karl Nehammer nu-și schimbă decizia, informează stiripesurse.ro.
Guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer este de neclintit. Executivul austriac nu este de acord cu intrarea României în spațiul Schengen. Austria invocă mai multe probleme de securitate pentru a-și motiva poziția. Guvernul austriac spune că este datoria fiecărui stat să-și apere interesele naționale.
„Este dreptul și datoria fiecărui stat membru să-și apere interesele naționale”, a precizat guvernul austriac.
Cancelaria Federală din Viena spune că România primește un răspuns negativ, în ceea ce privește intrarea în Schengen, tocmai pentru că protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene nu funcționează. Totul se întâmplă în contextul în care autoritățile statului român considerau că țara noastră va adera la Schengen până la sfârșitul anului 2023. Austria se opune în continuare.
În urmă cu puțin timp, un europarlamentar a deschis Cutia Pandorei: el a afirmat că România ar mai avea o șansă să adere la Schengen în 2023, însă sunt șanse mari ca Austria să se opună din nou. Nicu Ștefănuță a explicat că statul român și-ar mai putea încerca „norocul” în luna decembrie a acestui an.
Concluzia a venit în urma dezbaterii publice a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European. Eurodeputații au dezbătut tema aderării României și Bulgariei la Schengen, în prezența oficialilor din Comisia Europeană. Potrivit europarlamentarului, șansa României de a adera la Schengen în decembrie depinde inclusiv de alegerile din 23 iulie din Spania și de alegerile din toamnă din Olanda.
„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna și mai mult procesul aderării României, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda – înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privința aderării.
Va depinde de fonduri și mai multe pentru întărirea frontierelor. La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerință suplimentară spusă atât direct dar și indirect. Șansa va depinde și de acțiunea Guvernului României. Problema rămâne în continuare la Viena.
Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția, în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut. Cel mai important este ca Guvernul României, președintele României să-și facă treaba în mod profesionist”, spune Ștefănuță.
„Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România și Bulgaria sunt ținute înafara spațiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislație. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condițiile – nu de ieri, ci de 11 ani.
Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislația europeană”, a declarat Nicu Ștefănuță în cadrul dezbaterii de ieri din Comisia pentru Petiții.
Citește și despre: România acuză Austria la Bruxelles de discriminare / Statul ostil României, considerat drept cel mai neprietenos din lume, potrivit celui mai recent studiu