România a fost cuprinsă de un val de euforie, iar Austria a decis să tragă frâna acestei euforii. Trebuie să se înțeleagă ideea faptului că deschiderea spațiului maritim și aerian nu constituie o apartenența deplină la spațiul Schengen.
În decursul zilei de joi, Austria a ținut să reamintească faptul că deschiderea spațiului maritim și aerian european pentru România și Bulgaria nu constituie o apartenență deplină la Spațiul Schengen și nu a prezentat un calendar de implementare, conform celor transmise de France Presse, potrivit Agerpres.
Ai putea fi interesat și de: Negocieri aprinse pentru aderarea României la Schengen. Victor Negrescu: „Fie acceptam intrarea parțială, fie așteptam, cum așteptăm de 13 ani!”
”Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP Ministerul de Interne din Austria, conform celor Comunicate de stiripesurse.
Dar „în prezent nu există negocieri privind aderarea” propriu-zisă şi, prin urmare, „nu există o dată” pentru punerea în practică, a precizat ministerul.
Au fost puse anumite condiții de către Viena pentru Schengen AIR, iar acestea sunt legate de creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria și bani de la Comisia Uniunii Europene pentru o protecție solidă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a precizat pentru agenția austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, sporirea controalelor la frontierele terestre și ca solicitanții de azil, în special din Afghanistan și Siria, sa fie Preluați de statul român și de statul bulgar.
Austria a venit cu aceste precizări după momentul în care România și Bulgaria au anunțat în trecut că au ajuns la un acord cu această țară pentru a beneficia de liberă circulație în Spațiul Schengen la nivel maritim și aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu.
Precizările Austriei vin după ce România şi Bulgaria au anunţat anterior că au ajuns la un acord cu această ţară pentru a beneficia de libera circulaţie în spaţiul Schengen la nivel maritim şi aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu.
Ai putea fi interesat și de: Bulgaria, la un pas de aderare la Spațiul Schengen? Statul bulgar a cedat șantajului Ungariei pentru aderare. A eliminat taxa de 20 de leva pentru gazele rusești!