Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care miliardarul austriac, Stefan Pierer dorește să preia producătorul german de cabluri auto Leoni, a informat profit.ro.
Leoni deține, în prezent, trei fabrici cu aproximativ 13.000 de angajați, însă va fi supusă unui acord de restructurare a datoriilor Leoni.
Această achiziție nu reprezintă o problemă de concurență, având în vedre impactul limitat pe piață, consideră Comisia. Așadar, Leoni a ajuns la o înțelegere cu Stefan Pierer, deținătorii de obligațiuni și cu creditorii, și anume, un acord de restructurare financiară, în ceea ce privește reducerea datoriilor și asigurării de noi lichidități.
Astfel, Pierer îi va oferi firmei o injecție de capital de 150 de milioane de euro și va prelua datorii în valoare de 78 de milioane de euro, însemnând jumătate din datoriile companiei.
De asemenea, Pierer a înființat o companie care va deveni acționat al Leoni AG, compania-mamă a grupului Leoni, care va fi eliminată de pe lista la bursă. Mai mult, restrcuturare va afecta doar firma, fără a avea efecte asupra filialelor sau partenerilor săi.
Pierer controlează, prin intermediul grupului industrial Pierer Industrie AG (PIAG), producătorul de motociclete și mașini sport Pierer Mobility AG, care deține, printre altele, mărcile KTM și Husqvarna Motorcycles, precum și grupul Pankl AG, activ în sectorul componentelor hi-tech pentru automobile.
Miliardarul austriac este creditat de Forbes cu o avere netă de 1,5 miliarde de dolari și deține Pierer Industrie AG, cu aproximativ 11.000 de angajați, a obținut venituri de 3,26 miliarde de euro în 2022, în creștere cu 20% comparativ cu anul anterior.
Leoni este un furnizor global de produse, soluții și servicii pentru gestionarea energiei și a datelor în industria auto. În special, grupul german furnizează cabluri standardizate și cabluri de date pentru sistemele de cabluri. Grupul are aproximativ 100.000 de angajați în 28 de țări și a generat vânzări consolidate de 5,1 miliarde de euro în 2021. În România, firma deține trei fabrici, în Arad, Bistrița și Pitești, având aproximativ 13.000 de angajați.
Alte articole: Cererile pentru ceasurile produse de Rolex au explodat. Compania începe construcția a trei noi fabrici în Elveția