Autoritatea Vamală Română, salt uriaș spre modernizare. Autoritățile din România și Ucraina testează schimbul electronic de date vamale, în ceea ce privește traversarea frontierei comune de către mijloacele de transport fără încărcătură, transmite economedia.ro. Astfel, controlul la frontierele dintre România și Ucraina va fi simplificat în cazul mijloacelor de transport fără încărcătură.
Autoritățile vamale din România și Ucraina au demarat implementarea unui Proiect pilot, în martie 2023, având drept obiect schimbul electronic de date vamale în ceea ce privește mijloacele de transport fără încărcătură, care traversează frontiera dintre România și Ucraina. Proiectul are la bază îmbunătățirea generală a facilitării comerțului în regiunea Parteneriatului Estic.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: România, cel mai mare furnizor de combustibil pentru Ucraina. Autoritatea Vamală Română a publicat date de interes
„Specialişti din cadrul Autorităţii Vamale Române, cu suportul experţilor din cadrul Programului regional al UE ‘EU4Digital” şi ai EUAM Ucraina, în colaborare cu cei din cadrul Serviciului Vamal al Ucrainei, au demarat în luna martie 2023, implementarea unui Proiect pilot având ca obiect schimbul electronic de date vamale privind mijloacele de transport fără încărcătură care traversează frontiera dintre România şi Ucraina, în vederea îmbunătăţirii generale a facilitării comerţului în regiunea Parteneriatului Estic”, se menţionează în comunicatul Autorităţii Vamale Române (AVR).
AVR relatează că activitățile operaționale din cadrul proiectului se derulează în intervanul 19 – 26 iunie 2023, prin utilizarea aplicației informatice SEED (Systematic Electronic Data Exchange), la Biroul vamal de frontieră Siret (RO) – Punctul vamal Porubne (UA), adică la cel mai mare punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Cele două autorități vamale vor să testeze schimbul de date electronice cu privire la traversarea frontierei de către mijloacele de transport fără marfă, cu o masă maxim autorizată de cel puțin 3.5 tone.
„În perioada următoare, ca urmare a analizei rezultatelor implementării Proiectului pilot, după finalizarea etapei operaţionale a proiectului, specialiştii autorităţii vamale, în comun cu administraţia vamală ucraineană, vor evalua rezultatele obţinute pentru a putea extinde acest tip de schimb electronic de date vamale la celelalte birouri vamale ale frontierei comune România-Ucraina”, se mai spune în comunicat.
Soluția SEED contribuie la eficientizarea procesului de analiză a riscurilor, precum și fluidizarea traversării frontierei de stat. Datele vor putea fi trecute în sistem de către autoritatea vamală din țara de ieșire și în țara de intrare și vor fi verificate și confirmate. Astfel, este evitată dublarea procesului de introducere în sistem a datelor de către autoritățile vamale implicate.
„Implementarea acestui Proiect pilot, având ca obiect schimbul electronic de date vamale, reprezintă un pas important în procesul de modernizare a Autorităţii Vamale Române prin digitalizarea proceselor vamale pentru a facilita comerţul legitim şi pentru a asigura securitatea şi siguranţa cetăţenilor români”, se mai spune în comunicat.
Citește și despre: Poșta Română, salt uriaș spre modernizare. Compania folosește ChatGPT pentru scrierea fișelor de post și introduce tehnologia UiPath