Mai multe izvoare ale celebrei stațiuni de băi termale din România, Herculane, au fost închise recent după ce autoritățile au descoperit nereguli grave în exploatarea acestora. Această măsură drastică a generat îngrijorare în rândul locuitorilor și al turiștilor, lăsând doar câteva pensiuni și hoteluri cu acces la această resursă esențială, transmite Ziare.com.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a luat decizia de retragere a licenței pentru opt izvoare din stațiunea Băile Herculane în urma unor constatări alarmante legate de neregulile grave în exploatarea apelor minerale terapeutice. Societatea care deținea licența, Hercules S.A., a fost sancționată în repetate rânduri pentru deficiențe majore, însă măsurile de remediere nu au fost implementate.
În ciuda avertismentelor anterioare și a presiunii exercitate pentru remedierea problemelor, societatea nu a reușit să respecte normele legale și tehnice impuse, ceea ce a determinat ANRM să nu prelungească licența acestor izvoare de la Herculane.
„În urma acțiunilor de control efectuate de către personalul cu astfel de atribuții din Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anii 2018, 2019 și 2020, societatea Hercules S.A. a fost sancționată, dispunându-se totodată o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri care nu au fost îndeplinite.
Conform art. 32 din HG 1208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, titularul licenţei a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a acesteia cu 5 ani, prin prezentarea la A.N.R.M. a documentaţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu minimum 90 de zile înaintea expirării duratei pentru care a fost acordată licența, aceste documentații fiind incomplete”, au transmis autoritățile.
Te-ar putea interesa și: România se mândrește cu o nouă stațiune balneară din 2023. Cât costă o zi de relaxare în noua atracție turistică
În prezent, majoritatea izvoarelor de apă termală de la Herculane sunt închise, iar comunitatea locală este preocupată de impactul economic și social al acestei situații. Odată cu închiderea izvoarelor, turismul în stațiune este afectat semnificativ, iar preocupările cresc pe măsură ce se apropie sezonul estival, atunci băile Herculane sunt destinația a mii de turiști.
În timp ce autoritățile caută soluții pentru repornirea exploatării apelor termale, tensiunile au apărut între Consiliul Județean și Consiliul Local din Herculane în ceea ce privește preluarea licenței. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a propus preluarea licenței de către CJCS, însă administrația locală din Herculane susține că are dreptul de preemțiune în această chestiune.
„Am trimis o adresă Primăriei Herculane, că acolo lumea e nemulțumită, pesediștii de acolo cred că le fur eu apa, că o să fie ca pe Muntele Mic, că am furat Muntele Mic și acum vreau apa să le fur. Și le-am cerut să-mi dea scris ce vor și să-mi prezinte că au disponibile sumele de bani necesare investițiilor.
Dacă îmi dau astea, nu pot să mă bag eu peste ei și o să cer consilierilor să renunțăm la cererea asta și să le dea licența la Primărie. Nu pot să mă cert eu cu ei pentru tot. Dacă nu rezolvă, o să primească apă doar câteva pensiuni, dar nu știu ce se va întâmpla cu rețeaua”, a declarat Romeo Dunca.
Citește și: Inedit! Stațiunea din România în care poți vedea „pietrele vii”, ce cresc încontinuu. Află cât costă biletul