Raportul, comisionat de 2Celsius şi realizat de cercetătoarele Natalia Ciobanu şi Adela Fofiu, analizează programele Rabla şi Rabla Plus din perspectiva impactului social şi a modului în care sunt abordate sărăcia şi alte probleme sociale legate de mobilitate şi acces.
„De la introducerea programului Rabla în 2005 şi până în 2021, din bugetul statului au fost cheltuite peste 5 miliarde de lei, iar Administraţia Fondului pentru Mediu, gestionarul programului, a eşuat în a arăta impactul programului asupra mediului. Mai mult decât atât, faptul că pentru fiecare maşină nouă în România sunt înregistrate cinci maşini vechi face ca programul Rabla să fie inutil şi în ceea ce priveşte eliminarea maşinilor vechi”, susţin reprezentanţii asociaţiei 2Celsius.
Ai mai putea citi: Rabla pentru electrocasnice. Etapa II începe astăzi
În 2021, organizaţia a lansat un raport care a analizat succesul programului Rabla în a-şi atinge obiectivele de mediu propuse şi a scos în evidenţă că impactul real al acestuia asupra îmbunătăţirii calităţii mediului nu a fost demonstrat de AFM, fiind mai degrabă un ajutor oferit industriei auto.
Amintim că sesiunea de depunere a dosarelor în cadrul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” a fost prelungită până pe data de 31 ianuarie 2023. Până la finele lunii ianuarie 2023 pot depune dosare de finanţare în cele două programe persoane fizice, persoane juridice şi unităţi administrativ-teritoriale (UAT).
Sesiunea de înscriere în programele „Rabla” şi „Rabla Plus” a demarat pe data de 30 septembrie şi urma să se încheie pe 25 noiembrie, timp în care persoanele fizice puteau să se înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice puteau depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.
Bugetele totale puse la dispoziţie pentru această etapă se împart astfel: pentru Programul „Rabla Clasic” – persoane fizice, buget de 139.898.500 lei, persoane juridice – buget de 173.300.500 lei, instituţii publice – buget de 15 milioane de lei, în timp ce pentru Programul Rabla Plus – persoane fizice, bugetul este de 115.500.000 lei, persoane juridice – 202.303.000 lei şi instituţii publice – 15 milioane de lei.
Citește și: Programul Rabla Local a fost amânat. Iată când vor putea românii să acceseze cei 3.000 de lei promiși