România intră în Air Schengen la sfârșitul acestei luni, dar adulții care călătoresc cu avionul însoțiți de copii nu scapă de formalități. Se impune o nouă taxă de călătorie.
România urmează să intre în Air Schengen la finalul aceste luni, însă cei care pleacă cu copiii în călătorii şi care vor opta pentru zborul cu avionul nu vor scăpa de formalităţi.
Potrivit unui proiect de lege propus de ministerul de Interne, minorii vor continua să treacă prin controalele Poliţiei de Frontieră şi vor primi o autorizaţie specială de călătorie.
Ai putea citi: Schengen aerian aduce schimbări în 2024. Actul fără care românii nu ar trebui să plece la aeroport
Pentru a intra în posesia documentului, părinții, reprezentanții legali sau însoțitorii trebuie să se prezinte mai devreme în aeroport, însă nu în mai puțin de o oră înainte de îmbarcare.
Cine nu va avea documentul la îmbarcare va fi amendat chiar și cu 5000 de lei.
Actele românilor într-o singură aplicație, pentru a scăpa de ghişee şi hârtii. Anunțul ministrului Digitalizării
Asociația Aeroporturilor din România nu este de acord cu această propunere și cere reexaminarea ei pentru că ar îngreuna fluxul de pasageri.
Vor crește prețurile când Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen?
Elaine Warren este expert în călătorii și fondatoarea blogului The Family Cruise Companion. Ea speră că intrarea în zona Schengen nu va duce imediat la o creștere a prețurilor, ceea ce ar putea descuraja imediat potențialii turiști.
„Creșterea concurenței ar putea echilibra orice tendință de creștere prea puternică a prețurilor în locurile cele mai vizitate. În condițiile în care călătorii pot compara cu ușurință prețurile la nivel transfrontalier, hotelurile și alte întreprinderi vor dori să rămână competitive în ceea ce privește tarifele”, spune ea pentru Euronews.com.
Cu toate acestea, se pare că este prea devreme pentru a spune exact ce s-ar putea întâmpla.
„De asemenea, este posibil ca anumite costuri să se alinieze treptat mai mult între țările Schengen. Dar, în general, combinația de efecte – mai mulți vizitatori, dar și o concurență mai acerbă – sugerează că impactul asupra prețurilor nu va fi clar. Locurile populare ar putea înregistra creșteri modeste, în timp ce zonele rurale și prețurile de consum se vor confrunta cu presiuni descendente”, adaugă Warren.
Robert Blaszczyk, șeful departamentului de clienți strategici la o companie globală de fintech Conotoxia, spune pentru Euronews.com că, deși potențialele schimbări nu sunt clare, există speranță atât pentru țări, cât și pentru vizitatori.
„Aderarea la spațiul Schengen are un impact destul de neutru asupra prețurilor din aceste țări, mai ales la început. Impactul marginal pozitiv al reducerii timpului și a costului transportului rutier nu va fi resimțit inițial”, spune el. „Pe termen lung, acesta tinde să fie compensat de o cerere mai puternică stimulată de creșterea numărului de vizitatori. Cu toate acestea, impactul asupra turismului este fără echivoc.”